Reklama:

Abilify Maintena 400mg + Clopixol Depot 200 mg/ml - odczucia (2)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

Początkujący
07-09-2022, 07:13:35

Witam wszystkich użytkowników.
Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Na CHAD leczę się od około 5 lat. Do szpitala po raz ostatni trafiłem w okresie manii po odstawieniu Depakiny Chrono 500 (Abilify przyjmowałem)
Od około roku po ostatniej hospitalizacji leczę się na CHAD tytułowym zestawem leków. Są one przyjmowane jako iniekcje domięśniowe ( Abilify - co miesiąc / Clopixol - co 2 tygodnie) lekarz przepisał również Lamitrin 2x100mg - którego przyjmowanie stopniowo przerwałem.
Stan określam na stabilny, bez skoków nastroju.
Martwią mnie skutki uboczne. Ogólna niechęć do działania, apatia, ciągłe zmęczenie, ospałość, trudność w zebraniu myśli, brak asertywności, takie uczucie jakbym stracił charakter.
Proszę o opinie osób które leczą się powyższym zestawem leków jakie mają odczucia po ich przyjmowaniu oraz osób powiązanych z medycyną zawodowo co można by zmienić w leczeniu.
Wykańcza mnie marazm oraz niechęć do działania.
Pozdrawiam.
Początkujący
08-09-2022, 21:47:07

Cześć!
Biorę Clopixol co 2 tygodnie i jest ok. Trochę nie rozumiem dlaczego lekarz zapisał Ci dwa różne zastrzyki. Myślę, że jeden rodzaj zastrzyku z jakąś - sprawdzoną przez Ciebie tabletką na noc byłby lepszym rozwiązaniem. Clopixol jest skutecznym lekiem. Wiadomo, że zamula, szczególnie pierwszy tydzień, ale drugi tydzień już powinno być ok :). Mi się to objawia tym, że trochę więcej śpię, ale prawdę mówiąc pod względem psychicznym, jestem teraz kwitnący. Gdybym nie miał leków, żyłbym w innym świecie zupełnie. Do roboty jestem zdolny mało, nie mówiąc o pracy zawodowej, m.in. przez to, że jak zaczynam widzieć cienie albo robi mi się słabo, muszę się zwyczajnie położyć. Ale choroba to taki koszmar, że trzeba mieć zabezpieczenie.
Na Twoim miejscu dążyłbym do zostania na jednym zastrzyku. Jak psychicznie sobie poradzisz, to lekarz z czasem zgodzi Ci się być na jednym rodzaju zastrzyku.
Pozdrowienia,
Cygan.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: