Reklama:

Bardzo złożony problem rodzinny (2)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia psychiczne

Początkujący
23-06-2024, 21:04:28

Witam,

Postanowiłem napisać tutaj/ zwrócić się o pomoc ponieważ mam ogromny problem z patologią w swojej rodzinie. Otuż, rzecz ujmując w lapidarnym skrócie, mam blisko 30 lat i do tej pory nie dałem rady uporać się z tym. Mój ojciec ( co podejrzewam/ wspólnie z mamą i bratem od długiego bardzo czasu tzn od lat, ma nieprawidłowo wykształconą osobowość czytaj, w kierunku zaburzeń osobowości psychopatycznych/ socjopatycznych) Wiemy to prawie że na pewno, ponieważ żyjemy z nim od ponad 25 lat i wyrządził nam on w sensie mamie mi i bratu bardzo wiele krzywdy. Nie będę opisywał tutaj tego ponieważ jest to bez sensu. W zeszłym roku za namową moją moja mama złożyła w prokuraturze zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa znęcania się ( jego czyli ojca nad nią ). Niestety teraz już wiem że większość takich zgloszeń w takim przypadku kończy się umorzeniem ponieważ psychopata dlatego że jest psychopatą się wytłumaczy na policji ( a jeszcze podejrzewamy że ma on układy u lokalnych policjantów, podobno pił kiedyś alkohol na jakimś spotkaniu z policjantami o czym dowiedzieliśmy się od jego bratowej która mieszka na drugim końcu Polski).
Początkujący
23-06-2024, 21:05:43

Generalnie gehenna rodzinna mojej mamy brata i moja toczy się od wielu wielu lat. Ojciec generalnie spełnia większość cech ze spektrum diagnostycznego osobowości dyssocjalnej, początkowo był bardzo miły, czarujący dla mamy obsypywał ją prezentami, ma pozór troskliwy, używał różnych sztuczek aby mamę zdobyć. Potem urodziłem się ja następnie brat, i zaczął się koszmar. Mama po jakimś czasie wpadła w uzależnienie od alkoholu co wzmocniło psychopatyczne zachowanie ojca i sprzężenie zwrotne następowało ponieważ im ona więcej i dłużej piła tym on bardziej był psychopatyczny i tak wkoło. Od jakiś 3 lat ( mieszkamy w dużym domu na obrzeżach miasta) nie mają oni wgl żadnego kontaktu ze sobą ( rodzice). Ojciec swój majątek trzyma dla siebie, mama żyje ze skromnej emerytury. Ja z bratem niestety jeszcze z nimi mieszkamy ponieważ sami bardzo oberwaliśmy na tej toksycznej ich relacji( rodziców). I teraz czego ja bym oczekiwał od forumowiczów. Dlatego, że nie chce żeby mama cierpiała, żyjąc z nim pod jednym dachem ( mama jest bardzo przez niego zanukana i zniszczona psychicznie ) chciałbym aby jeszcze kiedyś ojciec został chociaż zdiagnozowany i żebyśmy/ żeby miała to na papierze że to jest człowiek z nienormalną psychiką. Nie wiem czy chociażby, któryś z forumowiczów miał doświadczenie bezpośrednie czy to u siebie w rodzinie czy to chociaż ze słyszenia z dalszego czy bliższego środowiska o takich przypadkach ludzi z zaburzeniami z kręgu osobowości dyssocjalnej, psychopatycznej. Jeśli nie, to może ktoś doradzić potrafi jak takiego człowieka w jaki sposób doprowadzić czy to nawet podstępem czy w ostateczności siłą na badanie psychiatryczne pod tym kątem. Jest to dla mnie sprawa naprawdę wielkiej wagi ponieważ chciałbym przerwać to cierpienie które przeżywamy w rodzinie od wielu lat. Z góry dziękuję za wskazówki i podpowiedzi.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: