Reklama:

Chad oraz renta z ZUS (3)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

Początkujący
03-10-2023, 19:57:47

Witam . Miesiąc temu byłam u psychiatry. Powiedział mi że mam chorobę afektywna dwubiegowa oraz że mogę się starać o rentę z ZUS . Dostałam leki lamotrix 50 oraz ketrel 25. Powiedział lekarz też że wypisze mi dokumenty o grupę umiarkowana oraz rentę na 2 bądź 3 spotkaniu żeby to nie wyglądało podejrzanie . Czy dostanę rentę i grupę ? Startował ktoś z dokumentami lekarskimi do orzecznika ZUS z rejonu Katowice / Zabrze ? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Wtajemniczony
05-10-2023, 08:06:16

To znaczy tak:
1. Najpierw formalności, czy w ostatnich 10 latach było przepracowane przynajmniej 5 lat ! Jest to wymóg konieczny dla ludzi, którzy są a) dorośli b) zakończyli edukacje.
2. Reszta to z reszty strony to już tylko formalności, papiery, wnioski i HISOTRIA CHORBY OD LEKARZA.
3. Pewną role odgrywa co powiesz na komisji, czy będziesz grać zdrową ? Czasem to kwestia 100% rent, czasem renty częsciowej 75%, a czasem trzeba sie odwoływywać a nawet do sądu ZUS iść. Liczą sie papiery z leczenia, hospitalizacje, co psychiatra pisze w dokumentach. Czyli jak pójdziesz do psychiatry i masz problem sie umyć, a powiesz na wyzycie ze jest dobrze. Tylko masz problemy ze spaniem, możesz mieć problem.

***grupa to grupa, a renta to renta, jest grupa niepełnosprawności i jest renta z ZUS, na podstawie lat pracy. Jedno z drugim sie nie wiąze, bo pobierając rente, grupa nic ci nie da. Chyba ze masz papier z przed 18-roku zycia od psychiatry. Wtedy na grupie dostaniesz z 250 zł zasiłku pielegnacyjnego. Prócz renty.

***2) na takich dawkach leków, musisz na prawde sie wyzalić na komisji, możę nie wyżalić, ale wprost opisać swoją życiową sytuacje. Bo te leki są takie jak byś w sumie prawie nic nie brała....
Początkująca
13-11-2023, 23:05:47

Dopiero zostałaś zdiagnozowana i juz renta?

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: