Reklama:

Czy to nerwica ? (2)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Nerwica, fobia i inne zaburzenia lękowe

Początkujący
14-01-2022, 22:09:38

Witam mam 22 lata i kilka lat temu zmagałem się z ciężką depresją z objawami psychotycznymi. Po czasie zaprzestałem brać leki bo "poczułem", że jest okej. Prowadzę bardzo stresujący i nerwowy tryb życia. Prowadząc swoją firmę pracuję dziennie bardzo dużo (znacznie więcej niż 12 h). W dni wolne ciągle myślę o pracy żeby zarobić jak najwięcej pieniędzy ze względu na ciężką sytuacje finansową. Nie potrafię w domu się zrelaksować ani odpocząć ze względu właśnie na myśl o pracy. Od pewnego czasu zaczęły się pojawiać objawy somatyczne tj. bardzo mocno kłująco-ściskający ból w klatce piersiowej, zawroty głowy, uderzenia gorąca, drżenie rąk, problemy z koncentracją, uczucie jakbym miał zaraz zemdleć, kołatanie oraz mocno wyczuwalne bicie serca, duszności, ciągłe zmęczenie, uczucie jakbym miał zaraz umrzeć (zawał serca) oraz ogromny lęk tylko nie wiem przed czym? Z jakiego powodu jest ten lęk nie wiem. Udałem się do lekarza pierwszego kontaktu i dostałem skierowanie na badania EKG, UKG, Holter. Wszystko wyszło dobrze (wyszło nadciśnienie tętnicze). Zostały mi przepisane tabletki Bisocard, bo lekarz myślał, że jest to nadciśnieniem spowodowane. Parę dni później wylądowałem w szpitalu bo strasznie mnie bolało w klatce i nie mogłem oddychać (myślałem, że umieram). Lekarz na SORze nie stwierdził żadnych odchyleń od normy serca. Stwierdził, że problem leży w naturze psychologicznej/psychiatrycznej. Dostałem tabletki hydroxyzyna i miałem zażywać 3x w ciągu dnia ale nic mi nie pomogło. Teraz lekarz zalecił zażywanie leku Trittico oraz hydroxyzyna. Niestety też nie odczuwam poprawy a nawet pogorszenie. Wiele osób mówi, że jestem pracoholikiem... Czy pracoholizm może występować jednocześnie z nerwicą ?
Komentator
14-01-2022, 22:36:36

Naprawdę podjąłeś się wielu wyzwań nim napisałeś post na forum.Wyjaśniłeś objawy somatyczne odpowiednimi badaniami, które potwierdziły, że nic ci fizycznie nie jest.Większość zostało zrobione... nawet wykluczone nadciśnienie.Poszedłeś tropem umysłu i dostałeś hydroksyzyne na uspokojenie i SSRI ( wychwyt 5 - HT ) w celu ustabilizowania samopoczucia w ciągu dnia i wciąż nie pomoga.Wydaje się, że wszystko zostało przeprowadzone książkowo, bo widzisz objawy, które napisałeś również pasują do depresji, nerwicy natręctw, nerwicy lękowej w przebiegu której, mogą także występować różne fobie i o różnym nasileniu, tym samym nerwica ma ostrzejszy przebieg.Sądzę, gdy tak wszystko to zbiorę, że leki nie pomogają dlatego iż, przede wszystkim potrzebujesz odpoczynku, bo zbyt intensywnie pracujesz.Twój organizm do ciebie przemawia, przemawia do twojego rozsądku, byś odpoczął, bo już jestem na niemalże wyczerpaniu i objawy możliwej nerwicy mają bardzo wyraźny charakter, także ten somatyczny / fizyczny.Cóż z lekami ? Cóż one mogą zdziałać gdy dalej żyje się jak sie żyło, tylko dodatkowo bierze się leki, myśląc przy tym, że sprawa załatwiona, jakoś to będzie.Widać, że jakoś nie będzie.Pomysł proszę o urlopie i dalej dawkuj przepisane Trittico, wraz z hydroksyzyną i obserwuj siebie.Wrazie czego umów się na wizytę i przedstaw, jak się sprawy mają.
"Niestety też nie odczuwam poprawy a nawet pogorszenie. Wiele osób mówi, że jestem pracoholikiem... Czy pracoholizm może występować jednocześnie z nerwicą ? ".
Środek musi skumulować się w osoczu... gdy skumuluję się, będzie możliwy lepszy stan psychiczny.Musisz dać trochę czasu - 2 - 3 tygodnie.Jeżeli nie będziesz mieć zadowalających efektów, musisz zgłaszać to lekarzowi prowadzącemu.Co do pytania... widać na twoim przykładzie, że prawdopodobne jest.
Nadzieja jako światełko w tunelu... umiera razem z nami, by dać nam nowe życie wieczne.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: