Reklama:

Depresja u 4-latka (3)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkująca
30-10-2005, 15:45:00

Czy małe dziecko może mieć depresję? Obserwuję mojego synka i zaczynam niepokoić się. Prawie nie je, jest agresywny.W żaden sposób nie mogę z nim porozumieć się, a jeśli uda się to na krótko. Dodam, że niedawno urodziła nam się córeczka, może mam trochę mniej czasu dla niego ale staram się wszystkie dzieci traktować równo (mam 3). Oprócz tego mąż wyjechał i te problemy zaczęły się mniej więcej wtedy.
gość
15-01-2008, 10:55:00

Napewno tęskni za ojcem a ty musisz teraz opiekować się więcej córką i dlatego czuje się zazdrosny i opuszczony.Angażuj go trochę w pomoc przy małej niech Ci poda puder albo pampersa.Gdy trzymasz na rękach pozwól mu potrzymać buteleczkę jak pije.Będzie czuł się potrzebny, na spacerze niech pomaga pchać wózek pozwól mu wybrać jakąś zabawkę dla małej.Zobaczysz zmieni się bo poczuje się potrzebny.Zyczę powodzenia.
gość
15-01-2008, 11:15:00

Też sądzę, że to poczucie "odsunięcia" powoduje agresje i inne niepokojące zachowania. W ten sposób mały chce zwrócić na siebie uwagę. Choć to trudne z nowonarodzonym dzieckiem u boku, to jednak powinnaś rzeczywiście okazać zainteresowanie chłopcu, tak by czuł się potrzebny. Pozdrawiam.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: