Reklama:

Dlaczego (3)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Schizofrenia

Początkująca
11-02-2022, 18:25:03

Mam 25 lat i od 16 roku życia leczę się psychiatrycznie, biorę codziennie leki. Ale nie mogę pogodzić się z faktem że nigdy nie będę mieć normalnego życia..
Od kilku lat mam kochającego chłopaka z którym planujemy przyszłość, jednak cały czas myślę o tym, że nie będziemy mieć dzieci, rodziny, okropnie mnie to boli.
Zabezpieczamy się, ale jeśli zaszlabym w ciążę, to co wtedy? nie będę wiedzieć przez jakiś czas o ciąży a ja biorę leki. Bardzo się tego boję, a jeśli odstawiłabym całkowicie leki, i będę miała nawrót choroby..
Jednak bardzo bym chciała w przyszłości mieć rodzinę, choć wiem że byłoby to bardzo trudne w moim przypadku..
nie wiem co o tym wszystkim już myśleć..
Początkująca
11-02-2022, 18:27:39

Laira 2022-02-11 19:25:03
Mam 25 lat i od 16 roku życia leczę się psychiatrycznie, biorę codziennie leki. Ale nie mogę pogodzić się z faktem że nigdy nie będę mieć normalnego życia..
Od kilku lat mam kochającego chłopaka z którym planujemy przyszłość, jednak cały czas myślę o tym, że nie będziemy mieć dzieci, rodziny, okropnie mnie to boli.
Zabezpieczamy się, ale jeśli zaszlabym w ciążę, to co wtedy? nie będę wiedzieć przez jakiś czas o ciąży a ja biorę leki. Bardzo się tego boję, a jeśli odstawiłabym całkowicie leki, i będę miała nawrót choroby..
Jednak bardzo bym chciała w przyszłości mieć rodzinę, choć wiem że byłoby to bardzo trudne w moim przypadku.. nie wiem co o tym wszystkim już myśleć..
Komentator
11-02-2022, 18:59:58

Witam...
mnie bardzo trudno było zaakceptować sytuację życiową, choroby, zaburzenia i fobie.Czasem pomimo akceptacji, zdażają się w przypływie trudności emocjonalnych, psychicznych, poważne myśli podobne jak twoje, i zastanawiam się, dlaczego mnie to spotkało, przecież nikomu czegoś strasznego nie zrobiłem, by mnie tak boleśnie doświadczało.Użalanie się nad sobą jest w przypadku nas osób zaburzonych, normalne, niczym nieodbiegające od norm danego zaburzenia i / lub choroby.W schizofrenii także są takie i podobne refleksję.Tym bardziej, jeżeli żyje się w związku z kimś kogo kochamy, tudzież wskutek relacji mamy z tylu głowy, właśnie chęć posiadania rodziny - dzieci.Zastanawiać zaczyna, jak to by było, bo przecież wiemy, że zaburzenia ( schizofrenia i inne ) są zaburzeniami dziedzicznymi, więc zwiększa to ryzyko wystąpienia zaburzeń i chorób u potomstwa.Zwiekszonego ryzyka doświadczyłem i ja... niestety przyszło mi odziedziczyć wszystkie zaburzenia, choroby, fobie.Taki gratis od życia... tylko dlatego, że się urodziłem.Momentami gdy jestem zdryzgotany żyje gniewem i agresją.A momentami gdy jako tako czuję się, wiem, że mi nie wolno krzywdzić siebie i innych, wiem, że muszę walczyć o życie każdego dnia, bo taki los mi pisany.Mimo wszystkiego... mimo zaburzeń, chorób, fobii, osobiście wiedząc, że jestem nosicielem bestialstwa, zdecydowałbym się, na założenie rodziny, bo nie wolno zaburzonemu umysłowi, pozbawiać mnie tak wielkiego szczęścia, jakim jest rodzina, jakim jest posiadanie dzieci.Nie pozwolę na to... i wy też nie pozwólcie, bo jeżeli myślisz o rodzinie skalkuluj wszystko, i załóż rodzinę i bądź najszczęśliwszą osobą na świecie.
Pozdrawiam
Nadzieja jako światełko w tunelu... umiera razem z nami, by dać nam nowe życie wieczne.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: