Reklama:

Jak radzicie sobie z manią lub hipomanią? Co wtedy robicie? (4)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

gość
14-02-2022, 11:56:23

Pytanie jak w tytule. Mam zaburzenie schizoafektywne i właśnie odczuwam hipomanię albo lekką manię. Trudno mi jest z tym sobie poradzić. Co wy robicie w takim stanie? Macie jakieś sprawdzone sposoby co robić?
Komentator
14-02-2022, 15:28:46

Witam...
ostatnią hipomanie w moim zaburzeniu ( nie jestem ChAdowcem, ani schizoafektywnym ), miałem jakoś w 2019 roku.Spałem jedynie cztery godziny, miałem natłok myśli, gadatliwość, byłem pobudzony i zaniepokojony, było mnie wszędzie widać, bo były mnie miliony.Osobiście w tamtym czasie nie leczyłem się, jak teraz leczę, więc do normy wracałem, po prostu po jakimś czasie, gdy np odespałem co miałem, i umysł miałem pod lepszą kontrolą.Teraz przypuszczam ( w stu procentach nie jestem pewnym ), że mnie nie może złapać hipomania, ani mania ze względu na leczenie, którego podjąłem się.Natomiast w ChAdzie z manią i hipo jest inaczej, niż jest w przebiegu mojego zaburzenia.U ChAdowców jakoś częściej łapią epizody maniakalne na przemian z depresją.Podobnie u osób schizoafektywnych.Też jakoś częściej łapią manie / hipo.Staje się to normalne... jak sobie radzimy ? Na pewno odpowiednim wypoczeciem, na pewno lekami, terapią.Może ktoś więcej napiszę, jakiś ChAdowiec, jak on sobie radzi z manią i hipomanią w przebiegu ChAdu, tudzież schizoafektywny.
Nadzieja jako światełko w tunelu... umiera razem z nami, by dać nam nowe życie wieczne.
gość
15-02-2022, 07:24:23

Dzięki za odpowiedź. Wczoraj zajęłam się w końcu rysowaniem i trochę mi to pomogło. Dzisiaj też czuję lekką hipomanię ale może nie będzie tak jak wczoraj.
Jakby ktoś jeszcze chciał się wypowiedzieć na ten temat to zachęcam. Chyba warto zapisać tu jakieś rady dla innych borykających się z zaburzeniami afektywnymi. Może się przydać.
Komentator
15-02-2022, 14:30:30

Prawdą jest, że w hipomanii lub manii ma się wene twórczą.Osobiście podczas hipomanii udzielałem się bardzo dużo na forum, tudzież próbowałem napisać coś własnego - poetyckiego.Ogólnie rzecz biorąc jest się z powodu hipomanii / manii bardziej kreatywną osobą.Powiedziałbym nawet, że pomysłów zdecydowanie nie brakuje.Cały czas coś w głowie rodzi się, tym samym można tworzyć co tylko dusza zapragnie.
Rady...
mniej stymulantów ( kawa, energetyki, NO - BOOSTERY I BOOSTERY TEŚCIA ) podczas hipomanii / mani ze względu na możliwe wystąpienie jeszcze bardziej zaburzonej koncentracji, oraz podtrzymanie hipomanii / manii co nie jest zdrowe.Starać się bardziej redukować przy użyciu leków, swoje duże pobudzenie ruchowe połączone z niepokojem.
Nadzieja jako światełko w tunelu... umiera razem z nami, by dać nam nowe życie wieczne.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: