Reklama:

Jak wygląda remisja po mani? kiedy chory się nie leczy. (8)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

gość
29-11-2017, 18:55:01

Jak wygląda remisja po mani? kiedy chory się nie leczy.
U moje żony po 3 miesiącach mani, zaobserwowałem pewne zmiany:
Więcej śpi. Po 5-6 godzin na dobę.
Ograniczyła wydatki.
Nie znika na noce.
Czasami się przytuli.
Przytyła, je dużo słodyczy i pije alkohol (nigdy tyle nie piła)
Ma wahania nastroju. Robi aferę z byle powodu, i po kilku godzinach zapomina co było jak by nigdy nic.
Zapomina co ma zrobi, jaki dzień tygodnia. Nie może podołać temu, co sobie wcześniej po planowała.
Nawet ugotowała obiad.
Jak się jej nie zwraca uwagi to jest spokojna,
Jednak nadal pozostała zmieniona osobowość. Olewa rodzinę.
Depresji ani empatii nie widać.
A jak to wygląda u was??
Początkująca
01-12-2017, 20:14:13

moim zdaniem nadchodzi depresja...
Początkujący
03-12-2017, 21:19:21

Ty już masz te objawy urszbach?Przeżyłaś to?
Początkująca
19-01-2018, 17:11:27

Ależ Bodia, atakujesz, ale twoje myślenie jest błędne. Według ciebie mężczyzna nie przeżył porodu, więc nie może być ginekologiem? To, że jesteś chora nie oznacza, że wszystko wiesz najlepiej, posłuchaj tego co mówią inni chorzy, specjaliści i zacznij się zastanawiać...agresja ma krótkie nóżki - także ta słowna!, leczenie natomiast pozwoli doświadczyć ci rzeczywistości a nie utopijnej wolności.
krokuska
gość
19-01-2018, 17:32:20

STR35,źle używasz słowa remisja.REMISJA to całkowite wyleczenie z choroby i nie przyjmowanie leków .W CHAD nie ma remisji.
Jeżeli żona Ma CHAD i nie bierze leków, dostanie depresji .MUSI brać leki bo może próbować pozbawić się życia.Tylko zadbaj o to aby był lek przeciwdepresyjny nie tylko normotymik.Żona wie o co chodzi.Im szybciej tym lepiej.Nie chcę krakać ale taki stan wyciszenia i wewnętrznego spokoju mają ci co SKUTECZNIE chcą pozbawić się życia,pogodzili się z losem i wiedzą jak i kiedy to zrobić.Trzeba zawsze przewidywać najgorsze.Leki i nie może być sama.Dlaczego jako mąż dopuściłeś do tego żeby nie brała leków?Człowiek w manii jest równy bogom i nie chce tego stanu zmieniać.
Pozdrawiam.
moje sugestie i porady nie są leczeniem w rozumieniu Ustawy z 5.12.1996 o zawodzie lekarza i lekarza dentysty/Dziennik Ustaw z 19.01.2017r-tekst jednolity/ i nie zastąpią wizyty u lekarza psychiatry.
gość
21-01-2018, 19:17:23

W CHAD remisja to nie wyleczenie tylko stan w którym nie ma ani depresji ani hipo(mani) czyli po prostu normalność. W trakcie remisji większość chorych nadal bierze stabilizatory. Ja mam już 1,5 roczną remisję i nie przyjmuje żadnych leków (z inicjatywy lekarza).
Początkujący
18-08-2019, 22:15:47

Pije unika rodziny, robi awantury jak się jej zwróci uwagę, śpi po 5-6 h. O jakiej remisji my mówimy. To pytanie bardziej Czy To Mania czy Hipomania.
gość
08-12-2019, 12:53:41

Starszy wątek. Pije, a po co? Je więcej a po co? To, ze śpi to dobrze, byle nie w dzień. To nie remisja-tylko początki fazy depresyjnej. Nie interesuje się niczym. Poczatki depresji.
"Prawo jest jak kiełbasa-lepiej nie patrzeć jak jest robione" Otto von Bismarck

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: