Reklama:

Kilka pytań (2)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Schizofrenia

Początkujący
25-01-2022, 13:38:37

Cześć, wiem, że mogę o to zapytać mojego lekarza prowadzącego, ale do spotkania z nim jeszcze jest trochę czasu, a nuż Wy się orientujecie w temacie . A więc:
1) Czy są jakieś przeciwwskazania do przyjęcia zastrzyku na Covid (Johnson&Johnson) mając schizofrenie?
2) Generalnie jestem bezrobotny i ostatnio przez moją nieuwagę utraciłem status w Urzędzie Pracy w związku z tym straciłem ubezpieczenie zdrowotne. Czy nadal mam możliwość darmowego podawania przez pielęgniarkę zastrzyków na schizofrenie / do refundacji leków na schizofrenie? Co do pierwszego, to dzisiaj byłem w przychodni zapytać się o to i powiedzieli, żebym poszedł do szpitala tam, gdzie miałem stwierdzoną chorobę i tam się zapytać, bo przychodnia rejonowa nie chce mi za darmo tego zastrzyku podać. Jak myślicie czy tam w szpitalu mi podadzą bez ubezpieczenia za darmo? Pytam, bo ponoć osoby z chorobami psychicznymi mają prawo do darmowego leczenia.
3) Czy są jakieś zastrzyki na schizofrenie podawane raz na 3 miesiące? Takie cudo byłoby świetne zamiast standardowych co miesięcznych, bo oszczędność czasu i nerwów. Czytałem o leku Trevicta, czy jest on refundowany / ile kosztuje po refundacji?
4) Macie jakieś porady na poprawienie skupienia / koncentracji przy schizofrenii?
5) Czy ta choroba wpływa na obniżenie IQ? Czytałem, że mając przed chorobą 100, to w trakcie jej trwania, po jakimś czasie obniża się do 70? (jeśli tak, to co w przypadku jakbym dbał o mózg = uprawiał sport, zdrowo się odżywiał, czytał książki, rozwiązywał krzyżówki)
6) Związane z poprzednim. Czy można jakoś zapobiec uszkodzeniom mózgu przy tej chorobie?
7) I ostatnie, najbardziej przerażające. Czy ma faktycznie wpływ na długość życia? Czytałem, że skraca od 10-25 lat, ale to chyba dotyczy osób, które o siebie nie dbają bo ponoć sama schizofrenia nie jest bezpośrednią przyczyną ukrócenia życia, a konsekwencje w postaci właśnie nie dbania o siebie. A co jeśli tak jak poprzednio, odżywiam się zdrowo, uprawiam sport, czytam książki itp?
To raczej tyle, pozdro
Początkujący
27-01-2022, 10:34:28

Odpowiedź do piątego: https://www.psychiatria.pl/forum/naprawa-mozgu-po-neuroleptykach/watek/1367133/1.html

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: