Reklama:

LITHIUM CARBONICUM (9)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

Początkująca
24-11-2019, 18:14:48

Zaczynam po raz kolejny przygodę z litem. Dużo się naczytałam opinii pozytywnych jak i negatywnych. Obecnie jestem na dawce 1000mg na dobę. Jakie są Wasze spostrzeżenia z przyjmowania tego leku?
,,(...) Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa, żeby pójść inna droga i raz jeszcze spróbować. Nigdy nie jest za późno, by na stacji złych zdarzeń, złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń,(...) "
gość
25-11-2019, 07:03:48

Cześć , nie brałam nigdy litu, ale jest to najskuteczniejszy stabilizator, szczególnie na fazy manii. Trochę kłopotliwe jest regularne sprawdzanie poziomu litu w swojej krwi, bo nadmiar litu jest toksyczny.
"Prawo jest jak kiełbasa-lepiej nie patrzeć jak jest robione" Otto von Bismarck
Forumowiczka
29-11-2019, 05:05:45

Węglan litu - ponoć najskuteczniejszy stabilizator, ale u mnie wywołał niedoczynność tarczycy, teraz już od ponad 5 lat leczę się innym stabilizatorem, bo lit nie był dla mnie widocznie (i rzecz jasna, przyjmuję Euthyrox na tarczycę). Wszystko pod kontrolą lekarza.
"Gdy jesteś sobą, nie masz konkurencji"
Początkująca
29-11-2019, 09:40:48

jakim stabilizatorem się teraz leczysz?
W ogóle jakie bierzecie leki i jakie są wasze opinie na ten temat?
P.s niedawno u mnie został zdiagnozowany CHAD
Początkująca
30-11-2019, 08:51:29

Hej ja biore na CHAD: Kwetaplex 800mg, zolafren 20mg,fluxemed 60mg, lit 1000mg, tisercin 50mg. Ja mam zdiagnozowany CHAD 0d 2014 roku, 3 razy byłam w szpitalu i zawsze z powodu depresji. A co do stabilizatora to jest Lithium Carbonicum i kwetiapina(Kwetaplex) Zyczę Ci wytrwałości i cierpliwości w tej paskudnej chorobie:)
,,(...) Nigdy nie jest za późno, żeby zacząć od nowa, żeby pójść inna droga i raz jeszcze spróbować. Nigdy nie jest za późno, by na stacji złych zdarzeń, złapać pociąg ostatni i dojechać do marzeń,(...) "
Forumowiczka
02-12-2019, 05:16:59

Jako stabilizator mam Abilify Maintena w comiesięcznym domięśniowym zastrzyku, no bo na Lamitrin też byłam uczulona. Dobry jest też Convulex. Biorę jeszcze Tisercin, Haloperidol, Propranolol, czasem Relanium doraźnie. Ale to ostatnie niezbyt często, bo Relanium uzależnia - pozdrawiam serdecznie. Daj znać co było najbardziej odpowiednie dla Ciebie. Miłego dnia
Forumowiczka
02-12-2019, 05:19:04

Ja mam schizofrenię paranoidalną / ale kiedyś były problemy z diagnozą.. więc jakby co, to lekarz będzie wiedział najlepiej. Pozdrawiam
Początkujący
06-12-2019, 17:47:10

Ja na chorobę afektywną biorę 300 mg absenor, 1000 mg lit, zolafren 10 mg, 3 x 10 mg propranolol są to dawki na dobę. Lit moim zdaniem jest dobrym stabilizatorem, nie mam po nim skutków ubocznych
Pozdrawiam
Początkująca
26-01-2020, 06:59:26

Lit to szit. Ale chyba lepszy niż haloperidol... Lot jest po prostu toksykiem.... Ale jak ktoś nie ma wyjścia to co zrobić?

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: