Reklama:

nerwica a ciąża. (5)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta

gość
20-11-2006, 18:49:00

Kochani, jestem świeżo upieczoną mężatką. w najbliższej przyszłości chcemy zacząć starać się o potomswo. jest jednak problem. od paru miesięcy leczę się na nerwicę. psychiatra pocieszył mnie, że w przypadku starania się o dziecko zmieni mi leki (zażywam trittico), boję sie jednak czy to nie jest zbyt duże ryzyko. Czy ktoś miał podobny problem i udało mu się wyjć szczęśliwie z takiej sytuacji? czy mimo żażywania leków udało się urodzić zdrowe dziecko?ja nazywa się taki lek, jeśli istnieje?
gość
20-11-2006, 21:51:00

Heej, to dziwnie się leczysz na tę nerwicę- bo podtawową metodą terapii jest psychoterapia a leki drugorzędową (często wcale nie są konieczne, a Trittico to już wogóle dziwny wybór). Lepiej poszukaj psychiatry z certyfikatem psychoterapeuty Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego lub będącego w trakcie szkolenia albo po prostu idź do takiego certyfikowanego psychoterapeuty. Polecam książkę prof. Jerzego Aleksandrowicza ,,Psychoterapia-poradnik dla pacjenta." Tam jest wszystko napisane o nerwicach i terapii.
W ciąży żaden lek psychotropowy nie jest bezpieczny -patrz kryteria FDA.
Wszystkie przechodzą przez łożysko, nie ma obecnie badań. które z całą pewnością wykluczają długofalowe skutki działani leków na płód..
Pozdrawiam.
gość
21-11-2006, 08:28:00

dzięki serdrczne za odpowiedż. Ja też mam wątpliwości, czy słusznie została postawiona ta diagnoza (nerwica), bo mój przypade bardziej przypomina depresję, mimo iż wiekszość obiawów wskazuje na nerwicę. to trittico zostało mi przepisane głónie ze względu na zaburzenia snu i odkąd zażywam ten lek śpie bardzo dobrze. Nastrój zdecydowanie się poprawił, chęć do życia zdecydowanie się wzmogła. ten lek bardzo mi pomaga. Ale masz rację, chyba powinnam skonsultować ten wybór z innym specjalistą, zanim zacznę starać się o dziecko, bo obecny nie budzi zaufania. bardzo dziekuje,bo potwierdziłeś moją wątpliwości.
gość
21-11-2006, 14:28:00

Weź te książke przeczytaj bo raczej tu chodzi o nerwicę i potrzebna jest psychoterapia a nie szukanie kolejnego psychiatry i zmienianie leków.
gość
21-11-2006, 21:12:00

Napewno przeczytam te książkę. Do psychoterapeuty także sie wybiorę. mam jeszcze pytanie o to trittico, bo z twojej wypowiedzi wynika, że nie jest to najlepszy lek przy leczeniu nerwicy, dlaczego?

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: