Reklama:

objawy pozapiramidowe złośliwy zespół neuroleptyczny (6)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

gość
17-05-2012, 12:19:59

Hej miesiąc temu zdiagnozowali u mnie CHAD raz na jakis czas mam lekkie jazdy urojenia ale nigdy nie widze postaci,rzeczy ktorych nie ma,nie słysze głosow wiec nie jest to chyba ciezka postac tej choroby w porownaniu z tym jakie schizy maja inny chadowcy czy schizofrenicy o ktorych czytalam na tym forum.Lekarz zlecił mi przyjmowanie neuroleptykow,mam jednak problem bo wystepuja u mnie objawy pozapiramidowe tak to sie chyba nazywa,wykreca mi po lekach głowe i oczy do góry,przewracam oczami,miesnie podtrzymujace galki oczne jakby fiksują,mialam tak po solianie,abilify teraz testuje przyjmuje olanzapine ale boje sie ze nie ma dla mnie odpowiednich lekow ze na kazde moj mozg bedzie tak reagowal,biore olanzapine ponad 2 tygodnie i jak na razie mnie nie wykrecilo,nie mam objawow polekowych ale bardzo sie boje ze to znowu wroci i nie bedzie dla mnie odpowiednich lekow,nie bede mogla funkcjonowac jak normalny czlowiek,isc do pracy itd....Czy ktos z was miał takze objawy polekowe? Kaska gg 7053858
Wtajemniczona
18-05-2012, 17:56:51

Po pierwsze i czy na pewno masz CHAD czy schizofrenie
to są dwie inne rożne choroby.....
CHAD:dzieli się na depresje i na manie
Do głównych objawów zespołu maniakalnego zalicza się:
-zaburzenia emocjonalne,
-nadmierne poczucie własnej wartości i wyższości,
-wzrost aktywności psychoruchowej,
-urojenia wielkościowe,
-beztroska,
-brak reakcji na przykre zdarzenia,
-ciągłe poczucie szczęścia,
-agresja słowna, a czasem nawet fizyczna,
-podejmowanie pochopnych decyzji często nieuzasadnionych,
-częste nadużywanie alkoholu,
-nieuporządkowane życie seksualne,
-omamy słuchowe,
-skrajne pobudzenie,
-nastrój euforyczny,
-trudność w skoncentrowaniu się,
-brak męczenia się, duża aktywność fizyczna,
-mniejsza potrzeba snu,
-brak krytycyzmu, niedopuszczanie myśli, że może coś nie wyjść lub może nie zostać zrealizowane,
-gniewliwość szczególnie przy napotkaniu oporu,
-zwiększony popęd seksualny, ryzykowane zachowania seksualne
Depresja:
Do podstawowych i najczęściej występujących objawów możemy zaliczyć:
***wahania nastroju,
***kłopoty z koncentracją,
***ogólne rozbicie psychiczne,
***bóle głowy,
***zawroty głowy,
***mdłości,
***nieokreślony lęk,
***nawracające myśli o samobójstwie,
***nadużywanie alkoholu,
***obniżenie zdolności pracy,
***utrata radości z życia,
***brak zadowolenia,
***brak nadziei na poprawę,
***pustka emocjonalna,
***kłopoty z podejmowaniem decyzji,
***zaburzenia snu,
***zmniejszony apetyt,
***ogólne uczucie utraty sił,
***zmniejszony popęd seksualny.
Początkujący
22-05-2012, 14:13:11

Byłaś w szpitalu gdy zdiagnozowali u Ciebie zaburzenia afektywne? W szpitalu często (i w dużych dawkach) podawane są leki I generacji jak np. haloperidol / cloppixol. Po nich objawy pozapiramidowe sztywnienie mięśni, ślinienie się to norma. Ale poza szpitalem leczenie opiera się o leki II generacji - należy do nich np. (Twoja) olanzapina. Przy leczeniu nimi objawy pozapiramidowe nie występują właściwie wcale (no może ulotka wymienia je w skutkach ubocznych, ale dot. to jednej osoby na 1000 więc nie przejmowałbym się).
Złośliwy zespół neuroleptyczny to coś o czym tylko czytałem - nigdy nie miałem, nigdy nie widziałem u kogoś, nigdy nie spotkałem kogoś kto miał. Jednym słowem to rzadkość.
(Leczę się od kilku lat)
P.
gość
23-05-2012, 11:33:10

Ja chyba należe do tych osób jednej na 1000 objawy uboczne pozapiramidowe miałam po abilify-arypiprazol
po solianie-amisulpiryd,dawno temu brałam rispolept ale po nim nie mogłam usiedziec w miejscu jakby podraznial moj system nerwowy bo nie wiem jak to opisac,teraz biore olanzapine miesiac czasu jak narazie mnie po niej nie wykreciło byc moze dlatego ze biore male dawki,niedlugo jade do pracy do Niemiec i boje sie jak znowu wykreci mnie po lekach w pracy i cos sie stanie zalamie sie bo juz nie wiem czym sie leczyc chce normalnie pracowac i funkcjonowac
Początkujący
23-05-2012, 12:21:20

To jak się nie może usiedzieć w miejscu - też miałem - ale po Clopixolu zaraz po wyjściu ze szpitala - lekarze nazywają to o ile się orientuję: "niepokój ruchowy". Istnieją również leki (takie przepisywane nie tylko przez psychiatrów) rozlużniające mięśnie (np Pridinol), które te objawy uśmierzają.
Co więcej mógłbym Ci powiedzieć? Nie poddawaj się! Na pewno istnieje taki lek / zestaw leków w takiej dawce / dawkach która pozwoli Ci teraz wrócić do funkcjonowania w pracy i życiu. Trzeba się jednak przygotować na to, że znalezienie takiego zestawu może kosztować trochę czasu, szukania i rozmów z lekarzami.
Forumowiczka
30-05-2012, 15:21:37

Kasiu jeżeli od m-ca masz diagnozę (nie wiamomo czy trafną) to testują leki...każdy organizm jest inny, więc muszą zobaczyć co Ci pomoże. Wiem że Olanzapina jest świetna, ale nie będę pisać o lekach bo nie jestem lekarzem. Trzeba poczekać, aż lek zacznie działać a najlepiej zasięgnąć porady u innych lekarzy. Ja zawsze powtarzam, że TRAFNA DIAGNOZA TO PODSTAWA LECZENIA. ChAD ma dużo objawów przypominająch schizofrenię. Nie życzę Ci żadnej z tych chorób, może to tylko jakieś chwilowe zaburzenia...bądź dobrej mysli

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: