Reklama:

Otępienie, przymulenie po 15 mg zoalfrenu (10)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Schizofrenia

Początkujący
26-05-2023, 07:44:25

Witam
Biore od dwóch tygodni 15 mg zolafrenu(plus inne leki). Dostałem na urojenia bo wcześniej brałem 10 mg. Niestety po tych dwóch tygodniach czuje się jak roślinka. Otępiony, przymulony, mam kłopoty z logicznym myśleniem. Moja lekarka bardzo lubi dawać duże dawki leków a o zmniejszaniu powoli leków nie chce słyszeć. Lecze się już 28 lat i mam już dosyć prochów... Jak sądzicie czy jak bym wrócił na te 10 mg zolafrenu to byłby dobry krok? Bo ja chce iść do pracy, robić coś a nie jak roślinka...
Początkujący
26-05-2023, 07:46:18

Oczywiście chodzi o zolafren a nie zoalfren w temacie. Przepraszam za literówke ale jestem nieprzytomny.
Wtajemniczona
26-05-2023, 10:29:40

Cześć! W szpitalu podawano mi 15 mg olanzapiny ( Zolafren). 20 lat temu wystarczało mi 5 mg - pracowałam wówczas i żyłam jak zdrowy człowiek. Jednak z czasem trzeba było dawkę zwiększyć do 10 mg. Moja lekarka z przychodni nie lubi olanzapiny ze wzlędu na to, że powoduje otyłość i cukrzycę więc zmniejszyła mi dawkę z powrotem na 10mg. U mnie przymulenie” jest niewielkie ale nie mogę powstrzymać się od jedzenia słodyczy więc oczywiście mam nadwagę.Z tego co wiem gdy minie kryzys psychiczny dawkę tego leku można zredukować, więc negocjuj z lekarzem - może da się przekonać. Pozdrawiam i życzę empatycznych terapeutów.
Wtajemniczona
26-05-2023, 10:29:40

Cześć! W szpitalu podawano mi 15 mg olanzapiny ( Zolafren). 20 lat temu wystarczało mi 5 mg - pracowałam wówczas i żyłam jak zdrowy człowiek. Jednak z czasem trzeba było dawkę zwiększyć do 10 mg. Moja lekarka z przychodni nie lubi olanzapiny ze wzlędu na to, że powoduje otyłość i cukrzycę więc zmniejszyła mi dawkę z powrotem na 10mg. U mnie przymulenie” jest niewielkie ale nie mogę powstrzymać się od jedzenia słodyczy więc oczywiście mam nadwagę.Z tego co wiem gdy minie kryzys psychiczny dawkę tego leku można zredukować, więc negocjuj z lekarzem - może da się przekonać. Pozdrawiam i życzę empatycznych terapeutów.
Początkująca
26-05-2023, 14:44:09

Cześć,
Napisałeś też, że bierzesz też inne leki…
więc w tym temacie u mnie np. arypiprazol działał aktywizująco, bez otępiania i przeciwpsychotycznie.
Może jest sens spytać lekarza, czy może zmniejszyć dawkę Zolafrenu dodając inny, też przeciwpsychotyczny a inaczej działający lek. Cóż, ostatecznie wszystko to i tak kwestia indywidualna jaki lek na kogo optymalnie działa.
Początkujący
26-05-2023, 14:53:22

No właśnie przepisała mi abilify 15mg razem z zolafrenem. Ja już ten zolafren zmniejszyłem na 10 mg bo nie zamierzam się męczyć na 15 mg.
Początkujący
28-05-2023, 08:55:42

Biore od 4 dni abilify 7,5 mg. Mam docelowo brać 15 mg ale chyba tyle nie będe brał. Miałem już w życiu kilka podejść z tym lekiem i na wyższych dawkach byłem, miałem uczucie naćpania. Także myśle że zostane na tym nieszczęsnym zolafrenie 15 mg i będe też brał abilify ale tylko w dawce 7,5 mg.
Początkujący
21-06-2023, 15:14:00

Cześć ja biorę 15 mg olazax i asertin. Biorę te leki 2 lata i przytyłem łącznie 35kg . Są momenty kiedy jest dobrze a bywają momenty że jest z moja psychiką bardzo źle. A jak jest u was
Początkujący
21-06-2023, 15:16:18

Ile wy sie już leczycie na schizofrenię ?
Początkujący
21-06-2023, 18:29:47

Ja około 26 lat. Sam się gubie w rachunkach.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: