Reklama:

Postrzeganie i relacje osób będących w związku z chadowcem (8)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

Komentator
20-06-2021, 21:06:34

Witam Wszystkich!
Jak myślicie jak są postrzegani ludzie będący w związkach z osobami chorymi na Chad wraz z współwystępującymi zaburzeniami osoboości?
Jak odbiera nas otoczenie gdy opowiadamy o tej chorobie i irracjonalnych zachowaniach w tych związkach?
Czyż nie jest tak, że jak na ironie losu, nas zaczynają traktować jak przysłowiowych debli i zwyczajnie odrealnionione osoby.
Z czego to wynika z nieznajomości tematu, czy postrzegania i sympatii do tych ludzi jako ponadprzeciętne osobowości bądź idealnych kompanów do zabawy?
Jestem ciekaw co sądzicie na ten temat.
Z góry dziękuje za każdą sugestie.
Dziękuje ,pozdrawiam!
gość
21-10-2021, 07:53:02

Ludzie będący w związkach z osobami chorymi na Chad są postrzegani jako męczennicy.
Gdy opowiada się ludziom o tej chorobie i irracjonalnych zrachowaniach w tych związkach, otoczenie odbiera raczej z niedowierzaniem. Zawsze gdzieś słyszy się ukryty (lub artykułowany wprost) "uciekaj z tego związku".
Czy zaczynają nas traktować jako debili? Może nie, ale na pewno osoby współuzależnione.
Nie wynika to z nieznajomości tematu. Po prostu ludziom, którzy nie mieli styczności z Chad nie przychodzi do głowy, że można godzić się na takie traktowanie. I nie jest tu ważne czy wynika ono z choroby. Tak się po prostu nie robi.
Pozdrawiam!
Początkująca
21-10-2021, 19:12:54

Mój facet ma chad. I troche czuje, jakby ludzie uwazali mnie za meczennice. Ale to jest moj wybor. wiem z czym to sie je
gość
21-10-2021, 19:22:17

hasiamasia 2021-10-21 21:12:54
Mój facet ma chad. I troche czuje, jakby ludzie uwazali mnie za meczennice. Ale to jest moj wybor. wiem z czym to sie je
Twój wybór być męczennicą? Czy coś innego miałaś na myśli?
Forumowicz
22-10-2021, 17:30:26

To nie jest wybór tylko współuzależnienie koleżanko.
Uczymy się przez całe życie...forum pomaga nie leczy
Komentator
22-10-2021, 18:00:04

Witam hasiamasia! Jesteś o tym przekonana że wiesz z czym to się je? A przepraszam za bezpośrednie pytanie - a ile już jesteś ze swoim facetem i ile ma lat? Jeszcze dopytam stosuje farmakoterapie, od kiedy ma epizody dwubiegunowe i jak się objawiają - hipo/mania z jakim nasileniem?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
gość
22-10-2021, 18:49:40

Mohic 2021-10-22 19:30:26
To nie jest wybór tylko współuzależnienie koleżanko.
Zgadzam się. Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat Mohic?
Forumowicz
22-10-2021, 18:56:07

Mogę pytaj..
Uczymy się przez całe życie...forum pomaga nie leczy

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: