Reklama:

Prośba o poradę - chłopak (4)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Schizofrenia

Początkujący
09-03-2024, 23:40:49

Witam i bardzo proszę o poważne potraktowanie, zależy mi na jakichś poradach doświadczonych osób.

Poznałam kogoś rok temu, jest super, ale jedno nie daje mi spokoju. Opiszę to w skrócie:
Mężczyzna, lat 42. Jest pracowity, towarzyski, uśmiechnięty... Rozwiedziony lata temu - o swojej pierwszej żonie opowiada, że zdradzała go na potęgę, mają dwójkę dzieci, twierdzi, że to na pewno nie są jego dzieci, zrobił testy, wyszlo, że jego, facet twierdzi, że na pewno oszukane, a byla zona "zna kogo trzeba", bo była mafijną dilerką....
Dalej facet twierdzi, że lata temu - z 10 jak nie więcej, był przez miesiąc w szpitalu psychiatrycznym po próbie samobojczej. Stwierdzono schizofrenię paranoidalną po THC. Twierdzi, że wowczas ostro "ćpał". Uważa, że nic mu nie dolega i pomylili się z diagnozą.

Po tym fakcie przestał ćpać, zostawił tylko alkohol... Wyjechał za granicę do pracy, do kraju gdzie dozwolona jest marihuana. Pił alkohol i palił marihuanę w znacznych ilościach.
Po kilku latach poznał kobietę. Urodziło się dziecko. Facet twierdzi, że w tym kraju przesladowala go mafia, ciągle deptali mu po piętach, oraz przekupili tę kobietę, aby go trula pestycydami i wkłuwała narkotyki. Twierdzi, ze wyskakiwala mu wysypka u niej, co jest wg niego oznaką, ze organizm usuwa toksyny z organizmu, ktore mu w nocy aplikowała.
Ostatecznie uciekł od niej i od dziecka kiedy to miało rok. Twierdzi, że nie jest jego, bo kobieta na pewno go zdradzała.

Uciekł do Polski, gdzie jak twierdzi mafia go nie ściga. I nie ma wysypek. W Polsce nie pali marihuany.

I teraz tak - on opowiada to wszystko wiarygodnie. Jakby wszystko łączy się ze sobą logicznie. Ale jak to z boku wygląda? Dwie kobiety - podobna historia. Niby mu wierzę.
Odkąd się znamy zachowuje się zupełnie normalnie. Czy tamte opowieści wygladają na prawdopodobne? Czy mogly byc wynikiem naduzywania marihuany?
Czy jeśli nie będzie juz uzywał marihuany, jest nadzieja, ze nie będą się pojawiały takie mysli? Czy bezpiecznie się jest z nim związać? Oprocz tych opowiesci nic nie budzi moich zastrzezeń. Fakt, ze nie będzie juz palił marihuany sprawia ze czuję się uspokojona. Czy jesli schizofrenia byla wywolana uzywkami, to po odstawieniu juz nie wróci?
Jak to wygląda wg Was? Bardzo proszę o rady.
Początkujący
10-03-2024, 21:13:48

Jego opowiadania to psychoza połączona ze sposobem na wytłumaczenie swojego uciekania od dzieci i partnerek. Pierwsze co już się nie zgadza, to fakt, iż mówi, że dzieci nie są jego, a w testach wyszło, że jednak są. Na zdrady byłej żony też nie masz innych dowodów poza jego opinią. Dla mnie wygląda to tak, iż facet wiąże się z kobietami, pojawiają się dzieci, a potem ucieka bo nie jest na tyle dojrzały, aby się odnaleźć w roli ojca i męża. Palenie na potęgę marihuany po tym jak wylądował w szpitalu psychiatrycznym ze schizofrenią z tego powodu też o nim za dobrze nie świadczy. Czy psychoza wróci? To zależy. Aby dowiedzieć się prawdy musiałabyś porozmawiać z tamtymi kobietami. Kolejne pytanie jakie on ma relacje teraz ze swoimi dziećmi. Jeszcze kolejne to takie, czy Ty chcesz mieć z nim dzieci i czy on wtedy od Ciebie też nie ucieknie.
Początkujący
10-03-2024, 22:48:16

Ja paliłem marihuanę i też po tym dostałem psychozy i też myślałem że ściga mnie mafia, przestałem palić i przeszły takie myśli, ale głosy słyszę dalej.
Początkujący
12-03-2024, 09:36:43

Dziękuję za odpowiedzi.
No właśnie twierdzi, że tamte testy zostały sfałszowane. Trzeciemu dziecku nie robił testów, twierdzi, że i tak by były przekupione na korzyść tej partnerki, która wg niego współpracowała z mafią. Z dziećmi kontakt marny, twierdzi, że matki utrudniają. Ta ostatnia go poblokowała - telefony, fb itp. , więc twierdzi, że nie będzie się z nią szarpał.

No właśnie on bardzo chce dzieci, mówi, że wreszcie poznał uczciwą kobietę i chce mieć normalną rodzinę. W końcu ma już 42 lata.
Dla mnie jest cudowny.
Pytanie czy niepalenie marihuany pozwala mi czuć się bezpiecznie.
Chyba, ze to prawda co mówi i po prostu miał pecha w życiu.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: