Reklama:

Przymusowe leczenie sądowe - jak mogą? (6)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Schizofrenia

Początkujący
13-08-2021, 14:34:50

Leczyłem się na schizofrenię paranoidalną mniej więcej 4 lata, teraz zrezygnowałem z leczenia całkowicie. Byłem pod opieką ZLŚ (Zespół Leczenia Środowiskowego). Lekarz przekazał rodzicom papierek(wniosek), który złożyli do sądu o przymusowe leczenie.
Jak wygląda ta sprawa? Czy jeśli nie przyjmuję żadnych leków i czuję się dobrze, ale nie pracuję to mogą zastosować wobec mnie takie leczenie czy muszę spełnić jakieś dodatkowe warunki?
Co mam mówić, jeśli skierują mnie na badanie, żeby do takiej sytuacji nie doszło tzn. przymusowego leczenia. Jak mam się bronić i co odpowiadać?
Dodam, że mam za sobą hospitalizacje w szpitalu, a ostatnia to był wypis na własne żądanie. A po lekach zazwyczaj jestem w gorszej kondycji umysłowej, teraz jest ok, ale jednak zmęczenie trochę zostało i być może jest to do zaobserwowania przez inne osoby.
Co zrobić żeby nie dopuścić do sytuacji w której będę leczony przymusowo i czy w takich okolicznościach miałbym w ogóle wybór co do formy leczenia, jeśli byłem na iniekcjach (zastrzyki)?
gość
13-08-2021, 22:46:23

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
14-08-2021, 13:38:59

Nie jestem ubezwłasnowolniony, pełnoletni. Jest jakiś artykuł o ochronie zdrowia psychicznego i na jego podstawie chyba rodzina może złożyć wniosek. Ten lekarz jest taki pokręcony, że mnie straszył wcześniej, że sam takie pismo złoży, ale musiało przez rodzinę bo inaczej się nie da.
Co można zrobić żeby wygrać sprawę albo mówić przy badaniu, żebym nie był leczony przymusowo?
gość
14-08-2021, 14:30:23

Treść zablokowana przez moderatora

Początkujący
23-08-2021, 18:09:13

Wezwanie
Sąd Rejonowy Wydział Rodziny i Nieletnich wzywa Pana, aby w dniu 17/09/2021r. o godz. XX:XX stawił(a) się w tym Sądzie w sali nr XX gdzie będzie przesłuchiwana(y) w charakterze strony w sprawie z wniosku XXX XXX i XXX XXX z udziałem XJAX XJAX o umieszczenie w szpitalu psychiatrycznym.
Stawiennictwo obowiązkowe, pod rygorem pominięcia dowodu z przesłuchania.
-------------------- Wniosek --------------------
o skierowanie na leczenie psychiatryczne uczestnika XJAX XJAX bez jego zgody;
Uzasadnienie:
Nasz syn po powrocie ze szpitala odmówił dalszego leczenia. Obawiamy się o jego zdrowie;
Załączniki:
Wniosek 2 egz. dla sądu, Zaświadczenie od lekarza psychiatry (1), Ostatni wypis ze szpitala (2).
Załącznik do sygnatury:
Prosimy o wydanie orzeczenia o przyjęcie XJAX XJAX do szpitala psychiatrycznego chyba że istnieją inne możliwości leczenia bez zgody. Czyli przyjmowanie tego zastrzyku w domu lub na leczeniu środowiskowym. Obawiamy się agresji z jego strony jak nie będzie przyjmował leków.
(1) Zaświadczenie lekarskie celem wniosku o leczenie w trybie art. 29 Ustawy o Ochronie Zdrowia Psychicznego
(opis wszystkiego w skrócie, nie do końca zgodne z prawdą) Na końcu podpis lekarza ZLŚ (Zespółu Leczenia Środowiskowego) z którego zrezygnowałem. A przed tym: W mojej ocenie istnieją przesłanki do procedowania wniosku o leczenie bez zgody w trybie art. 29 UoOZP. Obecnie zaświadczenie zostało napisane po osobistym zbadaniu Pacjenta w dniu XX.07.2021 r i poinformowaniu Go o tym, że będzie napisane zaświadczenie o leczenie w trybie art. 29 UOOZP.
(2) Karta informacyjna leczenia szpitalnego
Epikryza + Leczenie biologiczne + Zalecenia
--------------------------------------------------------------------------------
Początkujący
23-08-2021, 18:10:20

Aktualnie odpowiadać można tylko z Chrome. Na Firefox nie da się dodać odpowiedzi. Zachęcam do dyskusji i śledzenia tematu.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: