Co mogą sugerować poniższe objawy?
Cześć
Od 01.2024 roku leczę się psych. - diagnoza zab.depr. i lękowe + z mmpi @ zab. osobowości z cechami chwiejnymi emocjonalnie i osobowości zależnej. Powodem wizyty były nawracające objawy depresji, problemu ze snem i lęk uogólniony. leki Elicea i sympramol+ zalecona psychoterapia, na którą chodziłam kilka msc i zerwałam ją nagle. Po wprowadzeniu leków lęki przestały być dokuczliwe, wybudzanie w nocy ustało, odbierania uwag jako atak również zniknęło i zniknęły objawy takie jak trzęsienie dłoni, potliwość i itd. Jednak minął rok, a dalej czuję się jak na rollercoasterze. Ostatni rok był najbardziej „przelomowy”. Poniżej lista objawów:
- uczucie smutku, izolacja od znajomych i rodziny (brak ochoty na wspólne spędzanie czasu, nuda i uczucie niedopasowania)
- momentami wybuch płaczu, uczucie niepokoju, beznadziejności i braku sensu i myśli samobójcze
- przedawkowanie leków (nie skończyło się szpitalem, ponieważ obudziłam się kolejnego dnia
- dwa razy samook.
- spanie o 20:00
- nadimpretacja faktów
- utrata zainteresowań i chęci na aktywności fizyczne
- zmęczenie i szybka utrata energii
- picie więcej alkoholu
- sięganie po używki od miesiąca (kilka razy)
- rozdrażnienie i zirytowanie
- słabsza higiena (mycie włosów raz na tyd., mycie się co dwa dni, brak makijażu)
- częsta zmiana wartości i priorytetów
- w lepszym okresie duża gadatliwość, pytania dla żartów w pracy czy coś brałam
- wczesne pobudki, makijaz
nadpobudliwość ruchowa i rozkojarzenie
poczucie pewności siebie i przekonanie że jest się wyjątkowym i lepszy
większe kontakty z ludźmi, zagadywanie ,śmianie
nagły ogrom motywacji, rozpoczęcie studiów i rezygnacja po czasie
nowe pomysły i zainteresowania - które kończą się po krótkim czasie
dbanie o siebie
brak krytycyzmu w wielu sytuacjach (dopiero po czasie)
jednego dnia prawie zaadoptowałam psa (na którego nie miałam warunków)
trudność w nazywaniu i rozpoznawaniu emocji
wiele kontaktów seks., zaproszenie obcych mężczyzny na przygodny seks
nudzenie się partnerami po kilku msc - uczucie lepszości i obrzydzenia w stosunku do nich
nieprzemyślane wydawanie pieniędzy i zadłużenie się kredyty
nagle nakręcenie na kupno mieszkania (pomimo że posiadam mieszkanie) i natychmiastowe wizyty w banku
chodzenie spać ok 12 w nocy
poczucie jakby mogło się góry przenosić
zwiększona energia
chęć wychodzenia z przyjaciółmi, wycieczki, wakacje