Dzień dobry!
Jestem pisarzem po debiucie, zaczynającym pracę nad nową powieścią, w której jednym z bohaterów będzie mężczyzna cierpiący na schizofrenię. Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o wiedzę z zakresu psychiatrii, dlatego potrzebuję znaleźć odpowiedzi na kilka pytań oraz zweryfikować pewne założenia fabularne. Mam nadzieję, że wsród forumowiczów znajdą się osoby z odpowiednią wiedzą, które będą w stanie mi pomóc bądź udzielić wskazówek, gdzie uzyskać takie informacje. Z góry bardzo serdecznie dziękuję za wszelką pomoc. Poniżej przedstawiam te założenia/pytania:
1. Czy możliwy jest następujący przebieg choroby: 1) pierwszy epizod psychiczny w początkach dorosłości, zakończony hospitalizacją, 2) w kolejnych kilkunastu latach sporadyczne i łagodne objawy schizofrenii, leczone jedynie farmakologicznie oraz/lub na terapii, 3) nawrót ostrzejszej formy schizofrenii w wieku między 35 a 40 lat, wymagający kolejnej hospitalizacji?
2. Zakładam w powieści, że osoba cierpiąca na schizofrenię posiada lekarza prowadzącego, który się nim opiekuje na przestrzeni lat. Czy jest to zgodne z rzeczywistością polskiego systemu opieki psychiatrycznej?
3. Jak wygląda opieka nad osobami cierpiącymi na łagodne objawy schizofrenii? Czy takie osoby muszą regularnie (kontrolnie) zgłaszać się do lekarza? Czy powinny także uczestniczyć w jakiejś terapii?
4. W jakich sytuacjach leczenie w szpitalu może być przymusowe?
5. Jakie leki na schizofrenię najczęściej przepisywano pacjentom w Polsce po roku 2000?
Jeszcze raz z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam