Reklama:

Zawieszona renta ZUS przy diagnozie F20 (4)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Psychiatria - grupa dla rodziny i pacjenta

Początkujący
24-11-2023, 14:59:07

Witam. Miałem diagnozę F20 około 2000 roku. Wiele pobytów w szpitalach. Pół roku temu Zus orzekł, że nie jestem całkowicie niezdolny do pracy. Od pół roku więc żyje kosztem pomocy od rodziny. W pracy się dłużej nie utrzymuje -czuje napięcia, często nie mogę w ogóle podnieść się z łóżka rano.Podejmowałem też prace jako tłumacz na budowach, ponieważ przerwałem studia lingwistyczne. W wielu miejscach pojawiały się konflikty z przełożonymi z moim udziałem, miałem urojenia wsobne, że ktoś mnie nie lubi ,czy o mnie zle myśli. Pojawia się często też plątanina myśli i problemy z dłuższym skupieniem się na jednej czynnośći -po prostu "odpływam" na lekach -lekarze Zus orzekli ,że nie jestem niezdolny i zostawili mnie bez żadnych środków -do tego mam okresy manii i depresji -skorzystałem z kilkunastu chwilówek i mam już paru komorników na koncie w banku -brzmi jak rolleccoster? -ale czy ja serio jestem całkowicie zdrowy i zdolny ,żeby pracować? ....jak każdy pojedyńczy dzień w jakiejkolwiek pracy odbija sie u mnie psychosomatycznie -bólami całego ciała i zmiennym napędem emocji .Odwołałem się w sądzie od decyzji Zus -cała sprawa trwa już ponad pół roku .Czy ktoś miał podobną sytuacje i Wie ile można czekać na decyzje sądu w takiej sprawie ?A jeżeli sąd przychyli się do decyzji Zus -to co wtedy ? Bo ja mimo wszystko zawsze byłem ambitnym gościem -rozpocząłem studia na paru kierunkach ...przerywałem przez problemy z koncentracją, dopełnianiem obowiązków , myślę ,że organizm jest mimo wszystko uszkodzony chociażby przez kilkunastoletnią farmakologię i nawroty choroby, gdzie każdy lekarz psychiatra to powie ,nawroty schizofrenii powodują uszkodzenie mózgu ,zubożenie intelektualne -kiedyś nazywano tą chorobę dementia praceox .Ktoś coś doradzi co zrobić ,jeśli sąd przychyli się do decyzji Zus mimo takiej diagnozy?
Początkujący
24-11-2023, 15:12:50

Raczej sąd nie uzna, że jesteś całkowicie nie zdolny do pracy, bo przy diagnozie F20 tego raczej się nie robi.

Przede wszystkim przestań brać kredyty, gdy się źle czujesz, bo to wcale Ci nie pomaga.
Początkujący
24-11-2023, 15:18:09

Myślę, że przy diagnozie schizofrenii właśnie orzeka się niezdolność do pracy .miałem orzekaną przez 20 lat...
Początkujący
24-11-2023, 15:31:03

Tak orzeka się niezdolność do pracy, ale jedynie częściową, a nie całkowitą niezdolność do pracy

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: