Reklama:

Zmiana diagnozy co wniosła do mojego życia (7)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

Początkujący
17-11-2019, 11:44:31

Tytułowa zmiana diagnozy z schizofrenii na CHAD zmieniła moje myślenie na swój temat ponieważ, uważa się powszechnie że schizofrenia to ciężka choroba psychiczna A ludzie na nią chorujący są niebezpieczni myślenie potegowane jest również przez telewizję. Dziwnie jest to że czuje się inaczej że nie choruje na tą pientnujacą chorobę.
Chad wcale nie lepszy ale myślenie moje inne
Komentator
17-11-2019, 11:53:55

Cześć, wnioskuje na podstawie tego co napisałeś że ci nieco ułożyło.Dając więcej nadzieji na zmianę twojej sytuacji.Choć jakkolwiek to brzmi, jeżeli o choroby psychiczne chodzi.W każdym razie, czuć od ciebie pozytywniejsze nastawienie;) Oby tak dalej...
...mimo że Chad nie lepszy, diagnoza daje inną energię, dzięki innemu toku myślenia.Mozliwie lepiej rokujacą w najbliższym czasie.
EDIT: lap plusa za nowe nastawienie, zawsze to coś " nowego " wniesie.
Pozdrawiam.
Nadzieja jako światełko w tunelu,umiera razem z nami by dac nam nowe życie wieczne.
Początkujący
17-11-2019, 12:14:50

Napiszę tak od 2 lat jest stabilizacja mam co robić konstruktywnego przez cały dzień, chodzę na terapię mi. Mam czas dla siebie ale również praca jest ważna bo trzeba z czegoś się utrzymywać.
Pozdrawiam
Komentator
17-11-2019, 18:32:26

Zajęcie czasu w większości przypadków chorób psychicznych jest, niemalże kluczową sprawą do tego by wyzdrowieć.Jeżeli masz możliwość, dając radę jakoś w miarę nornalnie funkcjonować, pójście do pracy będzie bardzo dobrym rozwiązaniem, byle nie odbijało się to na twoim zdrowiu.
Pozdrawiam
Nadzieja jako światełko w tunelu,umiera razem z nami by dac nam nowe życie wieczne.
Forumowiczka
24-11-2019, 08:06:28

Ludzie, którzy chorują na schizofrenię wcale nie są niebezpieczni. Przynajmniej nie wszyscy. To tak jak z "normalnymi" ludźmi - są wśród nich mordercy, psychopaci, złoczyńcy, ale i dobrzy ludzie. Schizofrenia nie czyni kogoś psychopatą. To szufladkowanie ludzi! Przypisywanie im łatki osoby niebezpiecznej, a tak nie powinno być - gdy ktoś choruje i się nie leczy, to owszem, może być niebezpieczny dla siebie lub innych, bo sam czuje się zagrożony, bo może mieć urojenia, myśli, że jest prześladowany, zagrożony, że ktoś czyha i nastaje na jego życie, że go śledzi, nie daje mu żyć. Tak się dzieje, gdy ktoś nie przyjmuje leków - ale ci schizofrenicy, którzy się leczą regularnie chodzą do psychiatry nie stanowią zagrożenia. Niejednokrotnie sami są przerażeni, wykluczeni ze społeczeństwa. "Leczący się Schizofrenik = niebezpieczny" to mit! Nie powtarzaj bezmyślnie tego typu stereotypów
"Gdy jesteś sobą, nie masz konkurencji"
Początkujący
24-11-2019, 10:14:47

Nie powtarzam tego stereotypu, widocznie moja wypowiedz zostala źle zrozumiana to jest choroba jak każda inna.
Choruje na Chad przecież napisałem że wcale choroba afektywną dwubiegunowa nie jest lepsza od schizofrenii
Forumowiczka
24-11-2019, 10:38:46

Dzięki za sprostowanie, a także - przepraszam, ale jestem przewrażliwiona trochę.. Trzymaj się. CHAD nie jest "lepsza" od schizofrenii, w ogóle nie ma chorób lepszych i gorszych - choroby są w ogóle okropne. Nikt nie powinien chorować, na nic, ale to idylla. Nie ma tak i choroby są, trzeba je zaakceptować. A skoro zmiana rozpoznania Ci pomogła lepiej się poczuć, to fajnie. Jeszcze raz przepraszam, że najechałam na Ciebie, Gnom33. Wybacz...
"Gdy jesteś sobą, nie masz konkurencji"

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: