Reklama:

Zycie codzienne z chad... (7)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

gość
27-04-2011, 17:06:19

Zachorowalam na chad 10lat temu jednak diagnoza, wyrok usłyszałam jakieś 5lat wstecz. Od tego czasu podjełam leczenie, które rozpoczełam pobytem w szpitalu5,5miesiąca. Wyszlam po cieżkiej depresji i jeszcze dlugo nie moglam złapać oddechu stale przez nią nekana miałam ciagle zmieniane lekiaż po dzień dzisiejszy.Mimo to uwazam, że trzeba skutecznie pasować farmakoterapiePo licie itp obecnie jestem na lamitrinie, topomaxe,seronilu i abilifach. To jedyne leki na, ktore zareagował mój organizmbo przy innych szkoda gadac.Mam chad ze stanem mieszanym i ciagłą zmianą fazczasami kilka razy w ciagu dnia, to powoduje, ze fizycznie padam i jestem stale wyczerpananie mogąc się nawet w stanie podkrecenia na niczym skupić. Duch ochoczy a tu organizm nie toleruje wysilku tylko ujawnia wyczerpanie-fatalne odczucia.Abilify to dobry neuroleptyk regulują schemat dnia i bardzo polecam nie ma po nich uczucia senności co po wszystkich niemal wystepuje a przy nich lata człowiek jak fryga.w zasadzie chcę powiedzieć , że jedynie te leki nowej generacji jakoś stymulują, stabilizują i tylko je warto brać.
Nie utyłam po nich grama- a depakina ludzie po niej puchną w oczachnie życzę jej nikomu.
Początkujący
14-05-2011, 17:32:25

Napisz coś więcej o Abilify.Sam mam podobne problemy
z lekami.Najgorsze jest to niesamowite zmęczenie
i pustka w głowie.
gość
30-04-2012, 13:23:52

ja jestem na licie i również czuję ciągłą senność, zmęczenie, pustkę w głowie i brak koncentracji - nie pamiętam o czym rozmawiałem przed chwilą...
bardzo dużo rzeczy zapominam.
Wtajemniczona
30-04-2012, 17:15:15

Proszę to przeczytać....
,,Preparat Abilify stosuje się w leczeniu osób dorosłych ze schizofrenią. Jest to choroba umysłowa przejawiająca się szeregiem objawów, w tym dezorganizacją myślenia i mowy, omamami (słyszeniem lub widzeniem rzeczy, które nie istnieją), podejrzliwością i urojeniami (błędnymi przekonaniami). ,,
Wiec ten lek jak w/w nie jest na CHAD...
gość
07-05-2012, 20:06:50

iren53 2012-04-30 19:15:15 Proszę to przeczytać....
,,Preparat Abilify stosuje się w leczeniu osób dorosłych ze schizofrenią. Jest to choroba umysłowa przejawiająca się szeregiem objawów, w tym dezorganizacją myślenia i mowy, omamami (słyszeniem lub widzeniem rzeczy, które nie istnieją), podejrzliwością i urojeniami (błędnymi przekonaniami). ,,
Wiec ten lek jak w/w nie jest na CHAD...
Ten lek też JEST na ChAD! Tak samo jak większość neuroleptyków (szczególnie tych nowszych, tzw. atypowych/drugiej generacji - takich jak np. Ketrel czy Solian).
Neuroleptyki to leki, które (w wysokich dawkach) są stosowane w leczeniu schizofrenii, ale to tylko część ich zastosowania. Niskie dawki większości neuroleptyków działają przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo, dlatego są stosowane pomocniczo w leczeniu dystymii i depresji - zarówno tej jednobiegunowej, jak i tej w ChAD. Wyższymi dawkami neuroleptyków leczy się także stany maniakalne/mieszane. Dodatkowo neuroleptyki posiadają właściwości stabilizujące nastrój - są więc poniekąd również stabilizatorami nastroju.
Co do Abilify - na zachodzie, a w szczególności w Stanach, jest to lek bardzo często przepisywany osobom w depresji, jako wsparcie dla antydepresanta (gdy leczenie nim nie daje satysfakcjonujących rezultatów). Tak jest z dawkami do 15 mg. 15 mg (i wyżej) to dawka stosowana już w stanach maniakalnych/mieszanych.
Forumowiczka
31-05-2012, 15:03:59

Są 4 rodzaje ChAD-u
- typ I – objawy depresyjne i maniakalne o dużym nasileniu i kilkumiesięcznym czasie trwania(to typ klasyczny)
- typ II – objawy depresji i hipomanii trwające do 3 tyg.
- rapid cycling – w ciągu roku występują co najmniej 4 różne epizody zaburzeń afektywnych
- ultra rapid cycling
- typ sezonowy
Leczenie zależy od tego jaki rodzaj ChADu- jest zdiagnozowany. Zwłaszcza że każdy pacjent ma inny metaboliz i co innego na niego działa. Nie można więc uogólniać i dyskutować o lekach - o tym decydują lekarze...po to do nich chodzimy
Forumowiczka
04-06-2012, 13:21:26

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: