Reklama:

zycie y chadowcem (3)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

gość
12-09-2011, 11:11:31

moj maz choruje na chad od 40 lat. kiedys stany remisji trwaly od 1,5 rpku do 3 lat . w chwili obecnej od ponad 4 lat jest w ciaglej hipomanii z krotszymi badz dluzszymi okresami manii. Ostatni epizod manii mial miejsce w grudniu ubr. Policja interweniowala 5 razy poniewaz demolowal mieszkanie.Byl hospitalizowany 2 razy w styczniu 2011r. i w lutym do polowy marca. Ze szpitala wyszedl w miare dobrym stanie. W kwietniu pojawily sie znow oznaki manii.Na moja prosbe o skontaktowaniu sie z lekarzem zareagowal wyprowadzka z domu i stwierdzeniem ze leki mu szkodza. Wniosl kolejny pozew o rozwod /PIATY. w miedzyczasie zrezygnowal z garazu i mieszkania. 15 sierpnia poprosil mnie o rozmowe podczas ktorej stwierdzil ze chce wszyzstko zmienic i wycofac pozew.Zgodyzlam sie. 16 sierpnia wycofal, 18 sierpnia o godz. 10.oo wniosl zpowrotem, o godz. 13.oo wycofal po to aby 20 sierpnia znow zmienic zdanie i chciec rozstania. Stan taki trwa od maja br. wznajmuje mieszkanie a najgorsze w tym wszystkim jest to ze pomaga mu w tym wsyzstkim rodzina twierdzac ze wcale nie jest chory, a choroba zostala zdiagnozowana 40 lat temu. Pztanie co ja mam robic?
gość
14-09-2011, 08:06:23

A czy on ma świadomość swojej choroby? Czy bierze leki? Mój mąż też jest chory. Jesteśmy razem od 7 lat w tym czasie miał raz manię, ze 2 razy słabą depresję i raz był w stanie przed manią, który szybko sam opanował szybkim kontaktem ze szpitalem.
Moim zdaniem najważniejsza w tej chorobie jest samoświadomość, jeśli on twierdzi że nie jest chory i nie bierze leków, to na Twoim miejscu sama bym ten pozew złożyła.
gość
15-02-2012, 22:01:47

Zgadzam się,złóż sama pozew rozwodowy,bo on sie już nigdy nie zmieni i zapomnij o tym człowieku.Mój mąż tez jak ma manię to znika z domu i grozi rozwodem,a potem zawsze wraca i przeprasza.Obecnie znów go nie ma w domu,ale tym razem sie zdziwi ,już miejsca w moim domu dla niego nie będzie.Ileż razy można wybaczać,jak widać jak sie chce to chorobe można opanować ,tylko trzeba chcieć.Życzę dużo siły i deteminacji.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: