Reklama:

CBOS: Postrzegane zmiany cen i ich konsekwencje dla konsumpcji cz.2

08-08-2004,
lekarz Zofia Pelc

Ten tekst przeczytasz w 1 min.

CBOS: Postrzegane zmiany cen i ich konsekwencje dla konsumpcji cz.2

panthermedia

Mężczyzna z zakupami

W gospodarstwach domowych blisko dwóch piątych konsumentów spożywano tańsze mięsa i wędliny. Po około jednej piątej społeczeństwa dokonało ponadto substytucji droższych produktów nabiałowych, papierosów, cukru i wyrobów cukierniczych oraz tłuszczów roślinnych tańszymi. Po kilkanaście procent respondentów deklarowało podobną substytucję wszystkich innych badanych przez nas produktów.

Ponad połowa konsumentów mięsa i wędlin zmianiła ich konsumpcję ograniczając ilość lub nabywając tańsze wyroby (w tym blisko jedna piąta zastosowała jednocześnie obydwa sposoby dostosowania się do nowych cen).

Postrzegany wzrost cen o wiele bardziej wpłynął na substytucję droższych produktów tańszymi niż na zmniejszenie wielkości spożycia. W przypadku wielu produktów, szczególnie mięsa i wędlin, oba te mechanizmy przystosowawcze zadziałały razem.

Reklama:

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Inne tematy

🍁🎉 KONKURS! Jesienna chandra: jak sobie z nią radzić? Odpowiedz na pytanie i wygraj zestaw kosmetyków! 🍁🎉
Cześć Wszystkim! Mamy przyjemność ogłosić, że właśnie ruszył nasz nowy serwis: Medforum.pl! 🚀 Na tej platformie znajdziesz najbardziej aktualne informacje, artykuły i porady z zakresu farmacji, ...
Chcemy poznać Twoją opinię!
Cześć! 🌟 Chcielibyśmy jako Redakcja Serwisu poznać Twoją opinię na temat tworzonych przez nas treści: newsów, porad i artykułów pochodzących spod pióra lekarzy, a także copywriterów medycznych. ...
Psychiatria.pl to teraz ForumPsychiatryczne.pl
Drodzy Użytkownicy! Witamy na nowej odsłonie serwisu ForumPsychiatryczne.pl, który zastępuje dawny serwis Psychiatria.pl. Zmiany w serwisie oraz na forum dotyczą całej szaty graficznej i nie...
Reklama:
Reklama: