Reklama:

Boję się tego, że mogę chorować na schozofrenie. (13)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Schizofrenia

Początkująca
08-05-2022, 19:38:52

Hej
Ponad rok temu poszłam pierwszy raz do psychiatry który zdiagnozował depresję i przepisał antydepresanty i leki na uspokojenie. Zaczęłam też pracować i było w miarę dobrze bo zaczęłam wychodzić z domu i coś robić. 5 miesięcy później rozstałam się z ówczesnym chłopakiem co było dla mnie ogromnym okresem. Z perspektywy czasu zauważam że po tym wydarzeniu wpadłam w stan gdzie byłam nadpobudliwa, rozgadana, chaotyczna. Po jakimś czasie w pracy zaczęłam myśleć że ludzie mnie obgadują, spiskują przeciwko mnie, śmieją się. Słyszałam (teraz nie jestem czy to było prawdziwe) jak opowiadali o dziewczynie która chodzi do psychiatry i przez leki jest nieprzytomną, jak mówili o zwolnieniu dyscyplinarnym pewnego pracownika a ja wtedy byłam przekonana, że chodzi o mnie Gdy rozmawiali między sobą w moim towarzystwie zawsze miałam wrażenie że mówią o mnie. Doszło do tego, że sama złożyłam wypowiedzenie. Psychiatra wtedy stwierdził epizod psychotyczny i przepisał leki neuroleptyczne których nie brałam bo byłam przekonana że ma kontakt z moim pracodawca i chcą zrobić ze mnie wariata. Siedziałam wtedy 3 miesiące na L4 w wynajmowanym pokoju i byłam przekonana że dziewczyny z innych pokoi mnie obgadują i to że nic nie robię. Teraz takie myśli ustąpiły ale pewnie tylko dlatego że nie mam kontaktów z ludzni. Nie mam znajomych. Nie mam pracy. Całymi dniami siedzę na telefonie. Nie mam zainteresowań, hobby. Nie mogę się do niczego zmotywować. Wszystkie czynności sprawiają mi trudności Boję się wychodzić z domu bo czuje że ludzie mają mnie za dziwaka. Ostatnio zastanawiam się dużo nad tym czy to co widzę, słyszę dzieje się naprawdę czy tylko w mojej głowie. Byłam u nowego psychiatry ale po pierwszej wizycie zdiagnozował fobie społeczna
Czy to może być schizofrenia
Proszę o jakąś odpowiedź i pomoc
Wtajemniczony
08-05-2022, 19:50:10

To jeszcze nie schizofrenia, nawet psychiatra, u którego ostatnio byłaś jej nie zdiagnozował, została przypisana ci fobia społeczna. Rzeczywiście można by pod to podciągnąć twoje objawy, odizolowałaś się od świata.
Jeżeli chodzi o leki, możesz się znieczulić, może pomoże, ale na pewno nie na dłuższą metę.
Widzę natomiast szansę dla ciebie w psychoterapii. Korzystałaś może kiedyś już w przeszłości z takiego rodzaju leczenia?
Początkująca
08-05-2022, 20:04:04

kit138 2022-05-08 21:50:10
To jeszcze nie schizofrenia, nawet psychiatra, u którego ostatnio byłaś jej nie zdiagnozował, została przypisana ci fobia społeczna. Rzeczywiście można by pod to podciągnąć twoje objawy, odizolowałaś się od świata.
Jeżeli chodzi o leki, możesz się znieczulić, może pomoże, ale na pewno nie na dłuższą metę.
Widzę natomiast szansę dla ciebie w psychoterapii. Korzystałaś może kiedyś już w przeszłości z takiego rodzaju leczenia?
Nie korzystałam. Miałam robiony test osobowości u psychoterapeutki która zaleciła farmakoterapię i powiedziała żebym w tym stanie nie zaczynała terapii.
Wtajemniczony
08-05-2022, 20:10:37

Pytanie jest do ciebie, czy byłabyś wstanie wytrzymać na takiej psychoterapii tę godzinę oraz przynajmniej trochę się skupić w przypadku psychoterapii grupowej troszkę więcej.
Terapia jest od tego, żeby pomacać, z założenia przychodzą tam ludzie w słaby stanie psychicznym i emocjonalnym.
Wtajemniczony
08-05-2022, 20:13:00

Jeszcze dopytam, jakie leki teraz bierzesz ?
Początkująca
08-05-2022, 20:28:09

kit138 2022-05-08 22:10:37
Pytanie jest do ciebie, czy byłabyś wstanie wytrzymać na takiej psychoterapii tę godzinę oraz przynajmniej trochę się skupić w przypadku psychoterapii grupowej troszkę więcej.
Terapia jest od tego, żeby pomacać, z założenia przychodzą tam ludzie w słaby stanie psychicznym i emocjonalnym.
Tak. Chciałabym zacząć psychoterapię online tylko nie umiem zacząć
Początkująca
08-05-2022, 20:29:05

kit138 2022-05-08 22:13:00
Jeszcze dopytam, jakie leki teraz bierzesz ?
Symxafin 75mg
Wtajemniczony
08-05-2022, 20:35:29

Zauważasz jakieś efekty ? Pomaga ci w czymś, na przykład w wyjściu gdzieś, gdzie jest więcej osób ?
Generalnie ciężko doradzić coś, przy niewielkich ilościach informacji.
W kaczym razie polecam już zapisać się na psychoterapię, nawet jeśli stwierdzisz, że jednak nie chcesz jej robić. Będziesz mieć termin jakbyś się jednak zdecydowała.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pisz.
Wtajemniczony
08-05-2022, 20:40:23

Generalnie z takich rzeczy, które mogłyby dostarczyć trochę informacji to:
-twój wiek
-okres brania leków psychotropowych (jakie)
-opisanie co byś najbardziej teraz chciała robić albo osiągnąć a stan psychiczny być może ci na to nie pozwala
..
Początkująca
09-05-2022, 07:29:15

kit138 2022-05-08 22:40:23
Generalnie z takich rzeczy, które mogłyby dostarczyć trochę informacji to:
-twój wiek
-okres brania leków psychotropowych (jakie)
-opisanie co byś najbardziej teraz chciała robić albo osiągnąć a stan psychiczny być może ci na to nie pozwala
..
Mam 22 lata. Brałam przez miesiąc fluanxol. Przy stwierdzonym epizodzie psychotycznych nie brałam leków bo byłam przekonana że nie muszę. Nie mam żadnych celów. Wegetejuje i odcinam się od ludzi

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: