Reklama:

Czy osoba chora na schizofrenię mogłaby pracować w sklepie? (20)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Schizofrenia

gość
20-04-2022, 06:23:52

Witam. Od roku 2014 zaczęłam się leczyć na schizofrenię paranoidalna. Miałam kilka spokojniejszych chwil jak i powroty do choroby. Pracuje cały czas głównie sprzątam ale też pracowałam w sklepie spożywczym gdzie uaktywniła mi się choroba. To było jakieś 4-5lat temu. Teraz od 3 lat jest ze mną dobrze. Zwolniłam się z pracy sprzątaczki na rzecz sklepu spożywczego. Chce spróbować swoich sił w sklepie ponieważ przez większość życia sprzątam i trochę bokiem mi wychodzi już to sprzątanie. A jestem po zawodówce sprzedawca i liceum wieczorowe dla dorosłych ze zdana matura. Boje się trochę tego sklepu, ale z drugiej strony chciałabym spróbować. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Pozdrawiam
co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!
Komentator
20-04-2022, 14:32:31

Witaj...
skoro pytasz o zdanie innych napiszę ci, że głównie przez schizofrenie właśnie nie pracuje się, bo bardzo dotkliwie doświadcza, jak i nie pracuję się przez możliwą dyskryminację.Natomiast jeżeli czujesz się na siłach i odnajdujesz się w sklepie, jak najbardziej, jeżeli masz szansę takowej pracy, złap się jej i żyj w najlepsze.
Nadzieja jako światełko w tunelu... umiera razem z nami, by dać nam nowe życie wieczne.
gość
20-04-2022, 16:32:29

Brendi dziękuję za odpowiedź. Jeśli się nie pracuje to co w tej sytuacji? Pójść na rentę? Czy renta nie jest chwilowa, np. 3lata i koniec? Właśnie się zastanawiam czy nie pójść znów gdzieś sprzątać. A jeśli chodzi o dyskryminację to ja się nie chwalę że choruje na schizofrenię pracodawcy czy współpracownikom.
Komentator
20-04-2022, 16:46:15

Z czegoś żyć trzeba więc pewnie musiałabyś mieć jakąś pomóc finansową.Renta byłaby na jakiś czas i byłaby jakaś bliżej nieokreślona płaca z tytułu schizofrenii.Jak i w ogóle wygląda ubieganie się trzeba byłoby poczekać na kogoś kto ma rentę, bądź wypowiedź urzędnika.Tak jak napisałem... Jeżeli czujesz się na siłach to pójdź do jakiejkolwiek pracy.Zbierz siły i spróbuj z tym sklepem.Skoro schizofrenie masz pod możliwą kontrola i po tobie po prostu nie widać.Dobrze, że nikomu nie mówisz, bo nikt nie będzie dyskryminować z tytułu choroby.Byle być w miarę stabilną i czuć życie.
Nadzieja jako światełko w tunelu... umiera razem z nami, by dać nam nowe życie wieczne.
Wtajemniczony
20-04-2022, 20:09:45

Nie znam się na kwestiach rent i emerytur, ale jeżeli byłabyś zatrudniona i leczysz się psychiatrycznie przez co rozumiem leki.. w tym przypadku schizofrenia czyli neuroleptyki. To będziesz mogła pewnie iść na długie zwolnienia, takie L4 może ci wystawić twój psychiata jeżeli będziesz chciała zadbać o swoje zdrowie w każdym momencie. Jest też opcja poszukania terapii, gdzie dostaniesz zwolnienie na jej czas. Natomiast jeżeli chcesz wychodzić do ludzi, pracować, działać, nie informować pracodawcy o swojej chorobie ( nie wiem czy będziesz to robić czy nie, może być wtedy problem z powodem tak długich zwolnień ) to jak najbardziej - jeżeli tylko czujesz się na siłach. Praca uświęca człowieka -//czy jakoś tak....
gość
21-04-2022, 09:32:30

Brendi, dokładnie tak jak piszesz trzeba się zebrać i spróbować bo jak nie to nigdy się nie dowiem.
Kit tak przyjmuje leki leczę się psychiatrycznie, byłam już na kilku takich długich zwolnieniach lekarskich. Chce brać życie garściami i nie koncentrować się na chorobie bo dobrze się czuje. Nawet ostatnio moja pani doktor powiedziała że jestem w tak dobrej formie od dluuuugiego czasu że mam próbować z t sklepem i kiedyś myślałam o drugim dziecku też mówiła że mogę się starać o drugie ale chyba jedno mi wystarczy hihi. Dziękuję Wam za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Komentator
21-04-2022, 12:46:16

Z tego co czytam dasz radę z tym myśleniem pracować.
Powodzenia
gość
21-04-2022, 14:27:55

Dziękuję brendi. Dam znać jak otworzą ten sklep i zacznę tam pracować bo to ma być nowo otwarty sklep. Pozdrawiam.
Początkująca
21-04-2022, 14:56:18

Myślę, że powinnaś spróbować. Zawsze możesz rzucić tą pracę jeśli Ci się nie spodoba lub poczujesz, że nie dajesz rady
gość
22-04-2022, 09:03:53

Dziękuję agix spróbuję. Dokładnie tak jak piszesz.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: