Reklama:

Elicea - skutki uboczne (188)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Depresja

Początkująca
17-09-2017, 15:29:35

Biorę Elicea od około 9 dni, przez pierwsze 4 dni brałam 5 mg, a teraz 10 mg. Widzę poprawę w tym, że nie płaczę, nie mam takiego silnego napięcia w środku ciała i paraliżu, że nie mogę wstać z łóżka, ale straszne myśli, rezygnacyjne, natrętne myśli dotyczące po co żyję, jak czas płynie i poczucie bezsensu, oraz lęk przed przyszłością nie minęło. Na razie bardziej objawy somatyczne ustąpiły. Po jakim czasie mogę spodziewać się poprawy w takich myślowych aspektach, chodzę też na psychoterapię indywidualną. Jak u was się objawiała poprawa bo każdy pisze tylko po jakim czasie, a mi chodzi o szczegóły co było najpierw co potem.
Początkująca
12-02-2018, 09:01:12

Witajcie od 3 tygodni biorę lek o nazwie Elicea skutki uboczne bardzo duże, brak apetytu, płaczliwisc, dolujAce myśli, nasilone lęki czy to normalne. ? i jak długo czeka się na poprawę. ? liczę na odpowiedz z góry dzięki
Początkująca
13-02-2018, 10:55:46

Biorę Eliceę od 4 dni. Nudności, brak apetytu. Drapie mnie też w przełyku (pali) - czy to możliwe, że od tego leku jest zgaga? Mam nerwicę hipochondryczną i już się boję, że to może być rak żołądka.
Forumowicz
13-02-2018, 11:10:31

Elicea czyli escitalopram jest lekiem przeciwdepresyjnym jest lekiem bardzo wybiórczym jeśli chodzi o wychwyt zwrotny serotoniny na jego działanie trzeba poczekać nawet około 3-4 tygodni. Jeśli chorujesz na zaburzenia hipochondryczne mają one wiele podłoży i oprócz leczenia farmakologicznego wskazana jest również długotrwała psychoterapia.
Początkująca
13-02-2018, 15:45:56

Ja tez mam brak apetytu niestety ale najgorsze to te doły i brak motywacji.I jak to przeżyć 😢
gość
13-02-2018, 15:51:16

nie brać
My back are black, tick tack
gość
13-02-2018, 19:01:13

Angel,jeżeli escitalopram w dawce terapeutycznej /10mg./nie dał minimalnej poprawy to jest do zmiamy.Escitalopram,ze wszystkich SSRI daje najszybciej odpowiedź terapeutyczną.
Pozdrawiam.
gość
13-02-2018, 19:07:50

Olena,4 dni to mało.Poprawa powinna następować od 2 tygodnia brania dawki terapeutycznej/10mg./
Rzeczywiście daje w początkowej fazie uczucie zgagi,którą można łagodzić PANTPRAZOLEM,nie omeprazolem bo są trawione przez ten sam enzym/CYP2D19?/ i stężenie escitalopramu może wzrosnąć nawet o 50%.Także uwaga.
Trzeba cierpliwie Ten trudny okres przeczekać,podpierając się np.małą dawką relanium.
Pozdrawiam.
gość
13-02-2018, 21:57:40

Biorę 10mg od czwartku zeszłego tygodnia i czuję się póki co dziwnie...jakiś taki zamulony bardzo.Do tego wczoraj miałem dosyć silny ból głowy i musiałem się poratować tabletką przeciwbólową a dzisiaj ból brzucha.Miał ktoś z Was podobne dolegliwości na początku stosowania?
Forumowicz
14-02-2018, 10:17:26

Na początku stosowania SSRI (ASRI) dość często występują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego czy bóle głowy wraz czasem ustępuj. Odpowiedź terapeutyczną leku można sprawdzić po 4-6 tygodniach stosowania leków z tej grupy mimo że ich działanie lecznicze zaczyna się wcześniej. Odradzałbym stosowanie pantoprazolu czy omeprazolu jeżeli nie ma ku temu wskazań lekarskich tego typu leki mogą zaburzyć wchłanianie się leków. Rzeczywiście przez pierwszy 7-14 dni można wprowadzić benzodiazepiny jednak bardziej skłaniałbym się ku klorazepatowi (Cloranxen, Tranxene) ze względu na mniejsze ryzyko uzależnienia. Oczywiście na zlecenie lekarskie. Jeśli chodzi o dolegliwości żołądkowe można je zminimalizować wprowadzając dietę lekkostrawną pić większe ilości płynów. Przede wszystkim nie wpadać w panikę.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: