Reklama:

JAK DŁUGO MOŻE TRWAĆ MANIA ?! (84)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

Początkujący
13-05-2013, 21:02:34

Witam wszystkich . Jakie Znacie najdłuższe przypadki manii. Moja Żona ma już ósmy miesiąc i końca nie widać... Może widać , ale mój ... Pozdrawiam Wszystkich dotkniętych tą ''cudowną'' chorobą ...
gość
14-05-2013, 05:43:07

Uśmiechnęłam się mimo wszystko("chyba mój").Mania u mojego małżonka zaczyna się,zaczęła w marcu a odejdzie zapewne z pierwszymi przymrozkami.Chociaż wystąpiła pomimo leczenia,po trzech latach brania depakiny chrono w dawce 1000.Faktycznie wyjątkowo ku***a choroba w dosłownym tego słowa znaczeniu.Hicie- sezonu,dużo siły życzę,pozdrawiam ,Ania
Wtajemniczona
14-05-2013, 08:17:11

U mojego M trwała 1,5 roku w grudniu 2012 przyszła depresja trwała do kwietnia a teraz jest już od maja w manii bierze jak sobie przypomi depakine chrono 1000 rano i 1000 wieczór. ale jak pisze bierze jak chce czekam na spadek w dół. pozdrawiam trzeba nauczyć się z tym g...nem żyć- choroba
Początkująca
14-05-2013, 15:17:08

Hicie-sezonu,
Czy Twoja żona się jakoś leczy? Wiele osób stoi na stanowisku, że im bardziej nieleczona ChAD, tym dłuższe mogą być epizody...
Pewnie w dużym stopniu zalezy to także od samego organizmu, ale w tej chorobie systematyczne branie leków, to niejdnokrotnie podstawa...
Małżonkom i opiekunom poleca się natomiast psychoedukacje. Nie wiem, czy ktoś z Was próbował i jakie ma z tym doświadczenie... podobno im bardziej wczulony towarzysz, tym szybciej może zaradzić rozwijającym się poszczególnym fazom, które niezatrzymane w porę, mogą nastręczać coraz większych trudności i stawać sie trudniejsze do opanowania.
Wyobrażam sobie, że musi Wam być ciężko... Wiele osób chorych na ChAD przyznaje się do tego, że w jakmiś sensie do manii dąży...
Branie leków też stanowi dla nich problem, ale trzeba próbować... trzeba zapewnić najoptymalniesze rozwiązanie tak dla chorego, jak i jego partnera/partnerki/opiekuna etc.
Ale czy się da?
wierzę, że tak. sama robię na ten teamt badania, o czym już Wam pisałam - Tobie Hicie-sezonu, Fifinko... również Fiono (sprawdzcie wiadomości prywatne).
zachęcam Was gorąco do współpracy i pisania do mnie:
arci8@interia.pl
jak widać, to bardzo ważny temat.
trzymajcie się ciepło! :)
ps. gdybyscie też potrzebowali namairów na dobrych specjalistów od ChAD, służe pomocą :)
Wtajemniczony
14-05-2013, 19:17:50

Mogę tylko pisać na podstawie swojego doświadczenia.Mania nie trwała u mnie zbyt długo.Może dlatego że robiłem takie rzeczy po których znalazłem się na oddziale zamkniętym.Tam pilnują aby pacjent brał systematycznie leki.Jeżeli nie ma poprawy zwiększają dawki lub zmieniają lek.U mnie trwała miesiąc może trochę dłużej.Poza szpitalem ciężko przypilnować chorego do systematycznego brania leków.Często świadomie ich się nie bierze,ponieważ w manii człowiek czuje się świetnie-nie ma świadomości choroby.Chciałoby się aby ten stan trwał jak najdłużej.Dlatego niechęć do brania leków.Po manii przychodzi głęboka depresja .U mnie bardzo długa.Myślałem że z niej nigdy nie wyjdę.Ale udało się!
Początkująca
17-05-2013, 02:01:38

Hipomania trwa u mojego męża już 2 lata i 5 miesięcy. Wspomagana niestety , o zgrozo, jak się dowiedziałam ostatnio zupełnie przypadkiem, marihuaną.
Jestem zdruzgotana.
Trwa to być moze i od 2 lat.(nadużywanie zioła) .
Hm.. Że też nie zwróciłam uwagi, po co mu szklane lufki.
W tym rozmachu maniackim już się rozwodzi ze mną 12 miesięcy. Syna się wyrzekł. Niiszczy z uporem maniaka wszystko to, co było najwyższą dla nas wartością - rodzinę.
Do mnie pała nienawiścią .
Sąd patrzy i słucha i nie rozumie o czym ja mówię z tą chorobą.
Powód zachowuje się inteligentnie ogarnięty na sali. Inteligentnie ostatnio wyznał sądowi, że wzoruje się na filmach Tarantino. ??
Wspierany przez adwokatkę. Skrzywdzony nieprawdopodobnie przez pozwaną. Pragnie wyzwolenia. Wesoły, z perspektywą na przyszłość.
A pozwana , że chory i ona nie wie , co będzie po rozwodzie z powodem.
Sąd dziwnie patrzy - o czym ta pozwana ?
Nie wiem jakie będzie orzeczenie. Wiem, że potem czeka mnie tzw. Sprawa o podział mienia i tu zacznie się zabawa.
Choroba jest po prostu rewelacyjna.
Uderza precyzyjnie w najbliższych.
Kiedyś dotknie i powoda. Mnie dotyka cały czas.
Mania, depresja, mania, depresja. Remisja. Mania...derpresja......
Wielka moja miłość. Nasz mąż, tatuś odchodzi.
Umiera, pod płaszczykiem wyzwolenia. Przed sądem.
I dodatkowo marihuana. Jak do świństwo wpływa na podtrzymywanie stanu miniakalnego. ? Prawdopodobnie pomaga uniknąć depresji ( nie na zawsze?) Nie wiem. ??
Tego już chyba ja nie przeżyję.
Co robić? Może ktoś wie. Pomocy.
Forumowiczka
17-05-2013, 17:00:33

hit-sezonu 2013-05-13 23:02:34 Jakie Znacie najdłuższe przypadki manii. Moja Żona ma już ósmy miesiąc i końca nie widać... Może widać , ale mój ...
Wcale Ci się nie dziwię, że masz dość. Przypuszczam, że żona się nie leczy, a nie leczona choroba potęguje. Więc nikt precyzyjnie nie odpowie Ci jak długo trwa mania.
Mam córkę, która choruje już 12 lat. Najdłuższa mania u niej trwała 4 m-ce, ale dlatego że leki przestały działać.
Wszystko zależy od tego, który typ ChAD-u będzie zdiagnozowany u żony, bo od tego zależy prawidłowe leczenie.
Powodzenia - życzę Ci dużo siły i wsparcia bliskich
Życie pod górkę też zleci....
Forumowiczka
17-05-2013, 17:14:33

jolina1 2013-05-17 04:01:38 Hipomania trwa u mojego męża już 2 lata i 5 miesięcy.
Co robić? Może ktoś wie. Pomocy.
Jesteś już długo na forum i widzę, że poczyniłaś jakieś kroki, ale cały czas zastanawiam się czy Twój mąż na pewno jest chory na ChAD
Przy zażywaniu narkotyków, a zwłaszcza kokainy i amfetaminy, które wyczerpują cały zapas dopaminy, trudno stwierdzić czy to hipomania czy narkomania.
Mam nadzieję, że skompletowałaś całą historię choroby męża, aby zabierać głos w sądzie, bo to nie lada wyzwanie dla Ciebie. Bardzo Ci wspólczuję - trzymaj się kochana. Pozwól mężowi iść własną skrzywioną drogą, a Ty zadbaj przede wszystkim o siebie i zacznij żyć
Forumowiczka
17-05-2013, 17:34:35

fiona22 2013-05-14 07:43:07 Mania u mojego małżonka zaczyna się,zaczęła w marcu a odejdzie zapewne z pierwszymi przymrozkami.Chociaż wystąpiła pomimo leczenia,po trzech latach brania depakiny chrono w dawce 1000
Po dłuższym zażywaniu tych samych leków trzeba zadać sobie pytanie, czy nie trzeba ich zmienić, jeżeli są nawroty. Moja córka choruje już 12 lat i tak było w jej przypadku. Nikt nie wiedział, że LIT zażywany przez kilka lat przestał spełniać swoją funkcje i wpadała w fazy.
Trafiła w manii do szpitala i nadal leczono ją litem, zwiększając dawki, aż trzęsły jej się ręce. Wyszła ze szpitala będąc w hipomanii. Dopiero po 2-ch nawrotach udało mi się namówić ją na wspólną wizytę u lekarza.
Okazało się wtedy, że szpitale leczą tylko litem, bo nie stać NFZ na lepsze droższe leki. Od tej pory....to już prawie rok jest na nowych lekach i choroba jest w remisji.
Początkująca
18-05-2013, 11:56:06

Fauno. Nie skompletowałam dokumentacji medycznej. Sąd o nią wystąpił. I leży takowa w teczce wśród dokumentacji rozwodowej. Co sąd zamierza dalej , nie wiem. Mąż cierpi na CHAD bez wątpienia. Marihuana pojawiła się jakieś 2 lata temu, teraz tak kojarzę. Natomiast mąż choruje od dawna. Rozmawiałam ze specjalistą z Monaru. Okazuje się, że chadowcy bardzo często bronią się przed depresją i lękiem , właśnie marihuaną. Prawdopodobnie skutki będą opłakane. Mój M. zniszczy wszystko. Emocjonalnie i finansowo.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: