Reklama:

manipulacja (59)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Stres

gość
16-01-2018, 13:54:50

Zgadzam się Kochane moje Damy Nasze decyzje tylko :)
Liderka opinii
16-01-2018, 13:59:07

Dokładnie tak jest:)
gość
16-01-2018, 14:48:15

Manipulacja dotyka każdego i każdy jest manipulatorem.Wynika to moim zdaniem z natury ludzkiej.Człowiek,dążąc do określonego celu,wykorzystuje wszystkie znane mu metody perswazji behawioralnej.Manipulacja i manipulowanie są w moim przekonaniu immanetną cechą ludzkości.Jeżeli cel manipulacji i jej metody są w prawnym i społecznym odczuciu sprawiedliwe,jest zasadna.Przykładowo:leczenie metodami psychologicznymi chorób psychicznych.To manipulacja uczuciami,doznaniami,ukierunkowaniami, nie wprost ale w celu wyleczenia choroby.
Manipulacja może mieć charakter naganny lub naruszająca normy prawne.Przykładowo:kradzież metodą na wnuczka.
Podmiotami manipulacji mogą być całe grupy ludzi np.w mikroekonomii lub całe społeczeństwa np.w polityce.
Manipulacja dążąca do określonego typu zachowań jest w szczególności cechą gospodarki wolnorynkowej.Banki chcąc zwiększąć swoje przychody manipulują zachowaniami potencjalnych klientów poprzez rozwinięte wydziały PR,reklamę, kontakty telefoniczne.Robią to czasami w taki sposób,że klient jest zadowolony podpisując kolejną umowę lokaty terminowej z oprocentowaniem 0,00% na 3 lata,ba nie będąc nawet w banku.W Polsce obowiązują przepisy kodeksu cywilnego,które mówią,że zawarcie umowy,za wyjątkiem wymienionych w kodeksie,nie wymagają formy pisemnej.Czasami powiedzenie telefoniczne słowa "TAK"oznacza zawarcie umowy niekoniecznie zgodnej z oczekiwaniami.
Czy to manipulacja?sądzę że tak,bo jest manipulator,manipulowany i cel manipulacji.Manipulacja zgodna z prawem.
Różne przedsiębiorstwa,sprzedające metodą akwizycji swoje produkty lub usługi,dopuszczają się werbalnych technik manipulacji np.przedstawiając się ,że są z ENERGI , co nazwą przypomina słowo ENERGIA, w dopełniaczu - "ENERGII".Czyli kto odróżni słowo ENERGI od ENERGII.Tak manipuluje firma ENERGA.
Jest to werbalna manipulacja,zgodna z prawem i nagminnie stosowana.To nie oszustwo.
Uważajmy więc z kim mamy okoliczność manipulować.
Pozdrawiam.
moje sugestie i porady nie są leczeniem w rozumieniu Ustawy z 5.12.1996 o zawodzie lekarza i lekarza dentysty/Dziennik Ustaw z 19.01.2017r-tekst jednolity/ i nie zastąpią wizyty u lekarza psychiatry.
gość
16-01-2018, 15:18:23

To co piszesz, to jest prawda i znacznie szerszy proces manipulacji. A najgorsze jest to, że ludzie "z wygody"- dobrowolnie dadzą sobą manipulować. Przestaja myśleć , bo "ktoś" za nich decyduje i myśli...głównie o swoich, niecnych celach. Tak to działa i tak było np. za PRL.
"Żyj...i daj żyć innym".
gość
16-01-2018, 16:20:52

cdn
moje sugestie i porady nie są leczeniem w rozumieniu Ustawy z 5.12.1996 o zawodzie lekarza i lekarza dentysty/Dziennik Ustaw z 19.01.2017r-tekst jednolity/ i nie zastąpią wizyty u lekarza psychiatry.
gość
16-01-2018, 17:44:41

Mogłeś jednak nie usuwać, bo by ludzie poczytali, a moderator moze by usunął, a moze nie, bo ja na "regulaminach"- nie znam się. Zablokowanie postu- nie musi powodować zablokowania całego wątku. To juz moderator decyduje i mnie nic do tego. A ty blokowania tak sie nie bój-bo do więzienia za to nie pójdziesz. Jesli ma sie do przekazania raczej pozytywne treści i pisze w wątku-manipulacja, to to jest pojęcie ogólne- i tematu wątku- też dotyczy.
"Żyj...i daj żyć innym".
gość
16-01-2018, 18:28:20

Joluś, są ludzie ktorzy trzymaja sie regulaminu, a nie wychodzą z zalożenia, ze "moze moderator usunie, może nie".
Trzeba to uszanować.
"Człowiek, który pierwszy cisnął obelgę zamiast kamienia, był twórcą cywilizacji." Mów mi po prostu Gieha.
gość
16-01-2018, 19:00:10

Gieha, tak jak w naszym ukochanym obecnym rządzie- przepisy, kodeksy i regulaminy-można różnie interpretować. I istnieje tzw. elastyczność, bo raczej nuk ścisłych, nie można dowolnie interpretować. Tak sobie myslę. Jeśli komentarze- nie doprowadzaja do spieć, tylko jest wolna dyskusja, to dlaczego to blokować? Jeśli treść nie szkodzi nikomu.
"Żyj...i daj żyć innym".
gość
16-01-2018, 19:45:55

Zmieniłem tekst ,wydaje mi się,że jest bliższy życiu.Jeszcze coś o manipulacji napiszę-bez obawy.
Liderka opinii
18-01-2018, 15:26:58

Nieźle, nieźle. Uszanowanko:)

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: