Reklama:

Muszę się wyżalić (97)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Kółko wsparcia psychicznego

Początkujący
16-06-2021, 15:00:20

Jestem Łukasz z Krakowa, lat 27. Nie wiem czy to dobre miejsce, ale muszę się gdzieś wyżalić zarówno na siebie jak i na niesprawiedliwość społeczną. Ogólnie jak wszyscy tutaj mam spore problemy psychiczne - fobia społeczna, nerwica, lęki, depresja, niedojrzałość emocjonalna i w sumie uniemożliwia mi to normalne życie. Najbardziej doskwiera mi jednak samotność i od dawna chciałbym znaleźć swoją drugą połówkę, ale niestety moje cechy są bardzo niemęskie, nieatrakcyjne - jestem chorobliwie nieśmiały, strachliwy, uległy, wrażliwy, delikatny, pracuje w ochronie za najniższą krajową (to i tak cud, ponadto nie mam w zasadzie możliwości aby to zmienić na lepsze), nie mam prawa jazdy, nie mam znajomych, nigdy nie doświadczyłem jakichkolwiek kontaktów z płcią przeciwną, jestem też skąpy (to z biedy), nieodpowiedzialny, niezaradny, emocjonalny, mam duże wahania nastrojów, często też wybucham złością gdy coś nie idzie po mojej myśli lub ktoś ma inne zdanie niż ja, jestem też bardzo słaby fizycznej, mam chory kręgosłup, problemy ze wzrokiem, sercem i kilka innych problemów zdrowotnych, ogólnie jestem schorowany i fizycznie i psychicznie (jedyny plus z tego, że dostałem orzeczenie i mnie przyjęli na ciecia), w dodatku jestem uzależniony od nadopiekuńczego ojca. Mam jeszcze bardzo specyficzne, kobiece preferencje dotyczące partnerki, a mianowicie to ja chciałbym być tą osobą, która jest słabsza, niższa, mniej zarabiająca, tą którą trzeba chronić i zdobywać, wszystko to dlatego, że ja nie nadaję się do wypełniania stereotypowej męskiej roli. Z tym wiąże się druga część mojego żalenia się, a mianowicie właśnie o wymagania dot. związków, o niesprawiedliwość w poziomie trudności, o presję męskości. Co musi zrobić kobieta, żeby być w związku? Być przeciętna z wyglądu i to wszystko. Co musi zrobić mężczyzna? Być ponadprzeciętny z wyglądu, mieć ponadprzeciętny wzrost, mieć ponadprzeciętne zarobki, mieszkanie, samochód, być odważny, pewny siebie, zaradny, zawsze pierwszy zagadywać, podrywać, zapraszać, zawsze płacić, organizować rozrywki, mieć pasje, poczucie humoru, być jej ochroniarzem, złotą rączką, itp. Tutaj mężczyznom jest jakieś milion razy trudniej, a ci którzy są biedni, nieśmiali, mało męscy to w ogóle mają gwarantowany celibat do końca życia. Mężczyźni są ciągle pytani gdzie pracują, ile zarabiają i czy są w stanie utrzymać rodzinę, kobiet nikt o to nie pyta. Mężczyźni są odrzucani tylko dlatego, że mało zarabiają, kobiet nikt za to nie odrzuca. Mężczyźni są odrzucani tylko dlatego, że np. nie mają samochodu albo mieszkają z rodzicami, kobiet nikt za to nie odrzuca. Mężczyźni są odrzucani tylko dlatego, że są parę cm za niscy, kobiet nikt nie odrzuca za zbyt niski wzrost. Mężczyźni są odrzucani tylko dlatego, że są zbyt nieśmiali albo zbyt emocjonalni, kobiet nikt za to nie odrzuca. Jakie to jest niesprawiedliwe i przykre. Najgorsze jest to żądanie wysokich zarobków od faceta nawet jeśli nie jest w stanie takich mieć, od wielu kobiet dowiadywałem się, że jak zarabiam tak mało to jestem nieudacznikiem, ludzkim zerem, nie mam w ogóle ambicji i że w ogóle z takimi zarobkami będę sam całe życie, ewentualnie mogę szukać wśród bardzo brzydkich, grubych, niskich i zaniedbanych kobiet. Zabolało.
Forumowicz
16-06-2021, 17:31:51

cyt/ Ogólnie jak wszyscy tutaj mam spore problemy psychiczne - fobia społeczna, nerwica, lęki, depresja, niedojrzałość emocjonalna i w sumie uniemożliwia mi to normalne życie. / Odwiedziłeś kiedykolwiek psychiatrę ?
Uczymy się przez całe życie...forum pomaga nie leczy
Początkujący
16-06-2021, 17:48:32

Mohic 2021-06-16 19:31:51
cyt/ Ogólnie jak wszyscy tutaj mam spore problemy psychiczne - fobia społeczna, nerwica, lęki, depresja, niedojrzałość emocjonalna i w sumie uniemożliwia mi to normalne życie. / Odwiedziłeś kiedykolwiek psychiatrę ?
Tak, wiele razy, a do psychologa chodzę regularnie raz w miesiącu, oni zresztą pomogli mi dostać orzeczenie.
Forumowicz
16-06-2021, 17:52:09

Czy otwierasz się tak przed nimi jak tutaj na forum?....Czy się 'wyżalasz' rozmawiając z psychologiem/psychiatrą ? Pozdro
Początkujący
16-06-2021, 17:55:36

Tak, ale ustnie nie jestem w stanie przekazać wszystkiego i tak jakbym chciał dokładnie. Opisywanie problemów idzie mi znacznie lepiej i dokładniej kiedy o nich piszę a nie mówię.
Forumowicz
16-06-2021, 18:05:59

Jak rozumiesz nadopiekuńczość Ojca? Na czym to polega? Dlaczego czujesz się ograniczany,strofowany itd. przez Niego?...Nie musisz mówić ! możesz to wszystko przekazać w formie pisemnej jak tutaj dla psychiatry to również wartościowe informacje o Twoim stanie i problemie z jakim się borykasz,walczysz lub nie możesz sobie poradzić Przyjacielu.
Początkujący
17-06-2021, 05:04:03

Ja bym wolał aby ktoś odniósł się do drugiej części mojej wypowiedzi. Dlaczego to jest tak niesprawiedliwe? Dlaczego ode mnie wymaga się tak dużo tylko dlatego, że jestem facetem? Stałem się mizoginem przez to, że kobiety mają tak łatwo w życiu, a my tak trudno. Dlaczego pytania o zarobki, samochody, siłę czy odwagę zadaję się tylko nam? Dlaczego tylko od nas się tego wymaga? Nic dziwnego, mężczyźni popełniają samobójstwa 7 razy częściej.
gość
17-06-2021, 08:00:27

Lukasz93 2021-06-17 07:04:03
... Nic dziwnego, mężczyźni popełniają samobójstwa 7 razy częściej.
Skąd wziąłeś takie dane? Owszem mężczyźni przodują w tej statystyce ale liczba którą podałeś jest nieprecyzyjna (Jest prawdziwa w odniesieniu do Polski ale nasz kraj to nie cały świat)
-
Początkujący
17-06-2021, 14:22:39

No to chyba oczywiste, że pisałem o Polsce. Po co miałbym pisać o całym świecie?
gość
17-06-2021, 15:40:23

Lukasz93 2021-06-17 16:22:39
No to chyba oczywiste, że pisałem o Polsce. Po co miałbym pisać o całym świecie?
Polska jest tutaj niestety niechlubnym wyjątkiem ale w innych krajach nie jest tak tragicznie. Średnio na świecie współczynnik samobójstw w odniesieniu do płci to 1,8 : 1 na niekorzyść mężczyzn.
Sugerujesz, że taka sytuacja jest wynikiem dyskryminacji mężczyzn a moim zdaniem tak nie jest. To że kobiety wolą mężczyzn silnych i zaradnych to uwarunkowanie ewolucyjne i/lub logiczna kalkulacja.
-

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: