Reklama:

Nowa (31)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

Początkująca
11-06-2021, 08:44:08

Witam wszystkich,
jestem tu nowa. Chad typu I zdiagnozowany rok temu. Objawy od ponad 20 lat, wcześniej niby depresja nawracająca i różne wyskoki przypisane charakterowi i młodzieńczemu buntowi. Obecnie jestem na etapie dopasowania leków. Biorę tegretol 400, trittico 150, spamilan 10 mg. Wcześniej depakine 500 x2, aribit 15 mg. Miałam straszne skutki uboczne. Przymulenie i włosy leciały garściami. Zobaczymy jak będzie teraz. Jestem po rozwodzie i wychowuję sama dwójkę małych dzieci. Zeszłoroczną górkę i depresję bardzo źle zniosłam. Dodatkowo jestem DDA i pochodzę z dysfunkcyjnej rodziny z problemem alkoholowym. Pracuje zawodowo i choroba mocno wpływa momentami na jakość mojej pracy.
Tyle o mnie na początek. Próbuję ogarnąć tą chorobę i uczę się wyłapywać wczesne symptomy faz. Chodzę na terapię, nie pierwszą już w moim życiu. Mam nadzieję, że wiele się od Was nauczę i znajdę tu wsparcie , bo nie ma co ukrywać ale ta choroba nie jest zbyt dobrze przyjmowana w społeczeństwie
Wtajemniczony
11-06-2021, 13:23:27

Treść zablokowana przez moderatora

Początkująca
14-06-2021, 06:09:01

Bert napisałeś coś, szkoda że moderator usunął.
Po tegretolu mam samoloty, najgorzej rano, jak na karuzeli a jeżdzę autem. Zgłoszę to lekarzowi. Biorę wieczorem jedną tabletkę, chyba przesunę na popołudnie żeby jakoś funkcjonować od rana. A przydałyby się jakieś leki bo już czuję że wchodzę na wyższe oboty. Gadatliwość mi się włączyła, telefony do znajomych póżno wieczorem, tysiąc myśli na minutę...
Forumowiczka
14-06-2021, 08:16:11

@Polita
Nie zwlekaj ani chwili, tylko biegnij do lekarza. To jest ten moment, aby zahamować górkę, za kilka dni może być za późno. Jeżeli faza się rozkręci, to tylko szpital, a tego trzeba unikać za wszelka cenę. W tej chorobie najważniejsza jest czujność i zmiana leków przy zmianie fazy. Dobrze, że sama to widzisz, ale boję się abyś nie zmieniła zdania za kilka dni. Najbliższa rodzina byłaby pomocna, która czuwa nad chorym i widzi wczesne objawy - bo chory nie zawsze. Powodzenia, dasz radę.
Życie pod górkę też zleci....
Komentator
14-06-2021, 08:25:51

Witam Bert!
Wrzuć koleżance to co próbowałeś przekazać "oficjalnie" na priv ,ważna jest pomoc i doradztwo., którym jesteś bezsprzecznym orędownikiem.
Słuchajcie go dziewczyny, on przeszedł wszystko, a doświadczenia i motywacji możecie się od niego uczyć!!!
Miłego!
Początkująca
14-06-2021, 09:11:53

Dzięki za odpowiedź. Fauna czyli to już za póżno? Tegretol to za mało?
Wizytę miałam w zeszłym tygodniu, wszystko mu powiedziałam.
Z drugiej strony moja terapeutka twierdzi że to nie jest dziedziczne a u mnie akurat ze strony ojca to mieli ułańską fantazję. Zresztą nawet mój ojciec rzucił pracę kilka lat przed emeryturą, wziął kredyt i załozył swój biznes który oczywiście splajtował. Dziadek podobno jak babcia poszła w niedzielę do kościoła to wziął i pomalował kuchnię farbą olejną, tylko że czarną...
Forumowiczka
14-06-2021, 10:17:10

Czy na tej ostatniej wizycie lekarz zmienił Ci dawki i czy powiedział kiedy masz spodziewać się poprawy. Jeżeli nie, to proponuję zmienić lekarza. Moja córka choruje już 20 lat i ma trzeciego lekarza, który wreszcie (4 lata temu) ją ustabilizował. Czy najbliższa rodzina Ci pomaga?
Bardzo trudno znaleźć lekarza-Judyma, przeważnie leczenie polega na wypisywaniu recept i robieniu z chorych królików doświadczalnych. Nie daj sobie wmówić, że to taka choroba, która wraca. Dobrze dobrane stabilizatory, nie pozwalają na zmianę faz.
Początkująca
14-06-2021, 10:34:35

Fauna ja do tej pory byłam na antydepresantach tylko. Depakine brałam od jesieni do lutego. A tegretol biorę od tygodnia, odstawił mi tylko setaloft. Wizyta za miesiąc ale jakby co to mam dzwonić. Więc jutro będę póki jeszcze nie zatraciłam oceny sytuacji. Mama ma mieć na mnie oko, mieszka niedaleko.
Początkująca
14-06-2021, 10:37:02

Bo ja już mam wrażenie że mogę góry przenosić, a do draźliwosci jeden krok
Forumowiczka
14-06-2021, 10:49:47

Polita 2021-06-14 12:34:35 Wizyta za miesiąc ale jakby co to mam dzwonić. Więc jutro będę póki jeszcze nie zatraciłam oceny sytuacji
Bardzo mądra decyzja.
Czas brania leków jest bardzo istotny, zawsze pytaj lekarza, kiedy masz spodziewać się poprawy. Każde skutki uboczne zgłaszaj, bo Tegretol to stary lek. Domagaj się leków nowej generacji, które mają znikome skutki uboczne. Wiadomo na jakim poziomie jest nasza służba zdrowia, więc jak trafisz do szpitala, to tam będą Cię faszerować najtańszymi, starymi lekami.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: