Reklama:

Głosy w głowie (23)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Schizofrenia

Początkujący
03-05-2021, 20:53:19

Niestety miałem wątpliwą przyjemnośc "bliskiego" spotkania z jakąś grupą psychomanipulacyjną. Np. głosy w głowie mogą być jednym z elementów tych działań które mogą być realizowane sztucznie m.in. za pomocą głośnika parametrycznego. Oprócz tego możliwe jest wykorzystanie innych narzędzi dających podobne odczucia. Istotną częścią problemu jest praktycznie brak możliwości obrony ze względu na złożoność działań oraz nie jawny charakter działań. Próby zgłoszenia tego do odpowiednich organów są w najlepszym przypadku ignorowane ze względu na brak dowodów. Ciekawy temat a możliwości wykorzystania jest naprawdę sporo.
Wtajemniczona
04-05-2021, 22:30:38

Serio ciekawe :) żeby tak w głowie mieszać... Tylko to by musiała być cała grupa zaangażowana w takie cos
Początkujący
05-05-2021, 18:03:56

Takie rzeczy dzieją się wokół nas, każdy chyba słyszał np o sektach, gdzie zaangażowana grupa ludzi wpływa na adepta m.in. w celu zmiany jego systemu wartości. Wyobraź sobie "werbowników" wykorzystujących podobne mechanizmy oraz dodatkowo dysponujących zapleczem technicznym do jeszcze mocniejszego wpływania na "adepta". Jedną z metod stosowanych w sektach jest "kontrola" członków czyli inwigilacja przez pozostałych członków i wykorzystanie tej wiedzy w konkretny sposób. Podobny efekt można uzyskać np za pomocą smartfona przez co ofiara może być inwigilowana na nie ograniczonym obszarze.
Wtajemniczona
06-05-2021, 20:39:08

Wow... To już niefajne. Chociaż masz rację :) parę typków się uweźmie, zrobi Ci pranie mózgu, a potem bec - masz schizofrenie 😂 w sumie lepsza opcja niż bycie chorym.
Początkujący
08-05-2021, 19:20:08

W dużym skrócie można tak powiedzieć jednak podobnie jak w przypadku ofiar sekt jest to proces który trwa. Wyobraź sobie że mówisz u psychiatry że masz wrażenie że jesteś śledzona (co może być prawdą) lub że ktoś zna Twoje plany (podsłuchiwany smartfon). W zależności od nasilenia negatywnych uczuć z tym związanych dostajesz np diagnozę schizofreni, leki psychotropowe bądź nawet pobyt w szpitalu psychiatrycznym. Nie jest istotne tutaj że to co mówisz może być prawdą. Istotne są tutaj wywołane przez te działania lęki czy być może nawet myśli samobójcze.
gość
08-05-2021, 19:42:09

Marcza 2021-05-08 21:20:08
W dużym skrócie można tak powiedzieć jednak podobnie jak w przypadku ofiar sekt jest to proces który trwa. Wyobraź sobie że mówisz u psychiatry że masz wrażenie że jesteś śledzona (co może być prawdą) lub że ktoś zna Twoje plany (podsłuchiwany smartfon). W zależności od nasilenia negatywnych uczuć z tym związanych dostajesz np diagnozę schizofreni, leki psychotropowe bądź nawet pobyt w szpitalu psychiatrycznym. Nie jest istotne tutaj że to co mówisz może być prawdą. Istotne są tutaj wywołane przez te działania lęki czy być może nawet myśli samobójcze.
W praktyce to jest tak że pacjent który opowiada o tym że jest podsłuchiwany wykazuje splątanie myślowe a przez to doświadczony psychiatra wie, że ma do czynienia z psychozą. Oczywiście pacjentowi wydaje się że to co opowiada jest składne ale w większości przypadków tak nie jest.
Jedno jest pewne że jeżeli zaczyna Ci się wydawać, że Ciebie śledzą albo że youtube zaczyna do Ciebie "mówić" to najwyższy czas udać się do psychiatry.
-
Forumowiczka
08-05-2021, 20:20:19

Nie byłabym tego taka pewna ale .....
Początkujący
09-05-2021, 14:58:47

dkmn 2021-05-08 21:42:09
Marcza 2021-05-08 21:20:08
W praktyce to jest tak że pacjent który opowiada o tym że jest podsłuchiwany wykazuje splątanie myślowe a przez to doświadczony psychiatra wie, że ma do czynienia z psychozą. Oczywiście pacjentowi wydaje się że to co opowiada jest składne ale w większości przypadków tak nie jest.Jedno jest pewne że jeżeli zaczyna Ci się wydawać, że Ciebie śledzą albo że youtube zaczyna do Ciebie "mówić" to najwyższy czas udać się do psychiatry.
Nie mogę się z tym zgodzić. Weźmy na przykład narzędzia do wyświetlania reklam czy dopasowanych treści. Większość osób jest świadoma takich praktyk i z nich poprostu korzysta.W niektórych przypadkach może być to jednak interpretowane jako "mówienie" np Youtube'a. Oczywiście niemam tu na myśli że to narzędzie samo w sobie wywołuje takie objawy jednak wraz z innymi podjętymi działaniami może być "wzmacniaczem" objawów.
gość
09-05-2021, 16:17:40

Marcza 2021-05-09 16:58:47
Nie mogę się z tym zgodzić. Weźmy na przykład narzędzia do wyświetlania reklam czy dopasowanych treści. Większość osób jest świadoma takich praktyk i z nich poprostu korzysta.W niektórych przypadkach może być to jednak interpretowane jako "mówienie" np Youtube'a. Oczywiście niemam tu na myśli że to narzędzie samo w sobie wywołuje takie objawy jednak wraz z innymi podjętymi działaniami może być "wzmacniaczem" objawów.
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić weź jednak pod uwagę że nie każdy jest świadomy działania mechanizmów spersonalizowanej reklamy ani algorytmów działania youtube. Przykładowo osoba w psychozie zaczyna wybierać np. piosenki kobiet i to tylko takich które patrzą na widza. Youtube wychwytuje tą zaleźność i zaczyna proponować coraz trafniej to co chciałby oglądać nasz pacjent w psychozie. On zaczyna oczywiście myśleć że youtube odczytuje jego myśli. Tak samo będzie z tytułami oglądanych filmów w telewizji. W psychozie wybiera się to co potwierdza psychozę. Prowadzi to do myślenia że ktoś poprzez telewizję wyświetla wskazówki.
Psychiatra natomiast wie o co pytać i jak pytać żeby stwierdzić prawdopodobieństwo psychozy.
-
Początkujący
11-05-2021, 16:01:01

Nie sposób się z Tobą nie zgodzić weź jednak pod uwagę że nie każdy jest świadomy działania mechanizmów spersonalizowanej reklamy ani algorytmów działania youtube. Przykładowo osoba w psychozie zaczyna wybierać np. piosenki kobiet i to tylko takich które patrzą na widza. Youtube wychwytuje tą zaleźność i zaczyna proponować coraz trafniej to co chciałby oglądać nasz pacjent w psychozie. On zaczyna oczywiście myśleć że youtube odczytuje jego myśli. Tak samo będzie z tytułami oglądanych filmów w telewizji. W psychozie wybiera się to co potwierdza psychozę. Prowadzi to do myślenia że ktoś poprzez telewizję wyświetla wskazówki.
Psychiatra natomiast wie o co pytać i jak pytać żeby stwierdzić prawdopodobieństwo psychozy.
Weź również pod uwagę że stosowanie takich narzędzi jest powszechne i nikt tego nie ukrywa. W wypadku spersonalizowanej reklamy trudno nie zauważyć że coś się dzieje jednak nie wszystkie narzędzia czy metody są tak chętnie ujawniane.
Co do lekarza trafnie określającego przyczynę to nie byłbym taki pewny. Mogę ci tylko powiedzieć że lekarz na wyspach zinterpretował moje słowa w bardzo pokrętny sposób. Od innego lekarza dowiedziałem się że mam wpisane do rekordów że "słyszę głosy" choć powiedziałem że zostałem zaatakowany werbalnie przez nieznanych mi ludzi. I jak tu ufać w trafną "diagnozę" ?

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: