Reklama:

Maly problem pomiedzy psychiatria a religia (44)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Schizofrenia

gość
08-01-2013, 11:03:11

jacektrudcccp,
Twoja riposta (dotycząca mówiącej Biblii) szczerze mnie rozbawiła. Witaj na Forum!uuuuaaaaa jak miło tu widzieć ludzi z poczuciem humoru
gość
08-01-2013, 11:07:40

jak wyżej. Fajnie widzieć tu ludzi z poczuciem humoru.
Początkująca
08-01-2013, 14:32:00

jacektrudcccp, Biblia (Stary i nowy testament) jest tylko jedna, są tylko różne jej przekłady.
lena
gość
08-01-2013, 14:54:34

Ja mam znajomego chorego na schizofrenię paradoidalną, też słyszy głosy. Jego głos w głowie kazał mu zabić matkę, głos też podawał się za boga i mówił mu że jego matka jest szatanem. Zrobił to, zabił włąsną matkę! A teraz siedzi na oddziale zamknietym i prawdopodobnie nigdy nie wyjdzie. Więc pomysł że to Bóg się kontaktuje z chorym do mnie nie przemawia. Czy każdemu kto się podaje za Boga wierzycie w to?
gość
08-01-2013, 19:25:00

Powiem, ze nieskonczylam czytac pytania. Nie czytalam odpowiedzi. Jesli jestes katolikim, to poco ci alkohol i narkotyki? Jaki z ciebie katolik? Albo jedno, albo drugie.
Osobiste zdanie
Maria
Początkujący
09-01-2013, 09:55:03

Randy, prawdą jest, że Biblie mogą się różnić przekładami, ale prawdą jest też, że mogą się różnić zawartością ksiąg.
Na przykład tak zwane protestanckie przekłady Biblii mają zazwyczaj 66 ksiąg.
W Biblii Kościoła Rzymsko Katolickiego znajdziesz ich więcej.
Na przykład Księgę Mądrości Jezusa, czy też 2 Księgi Machabejskie.
W Septuagincie znajdziesz 4 Księgi Machabejskie.
W Biblii Kościoła Jezusa Chrystusa Świętych w Dniach Ostatnich dodatkowo zajdziesz Księgę Mormona i Nauki i Przymierza.
Oprócz tych Biblii, na świecie jest jeszcze wiele innych.
Początkująca
09-01-2013, 10:29:22

ISTNIEJĄ niezbite dowody, że Biblia, natchnione Słowo Boże, była wiernie przepisywana i dotrwała do naszych czasów w postaci nieskażonej. Poświadczają to dostępne dziś starożytne rękopisy — ok. 6000 odpisów całych Pism Hebrajskich lub ich części oraz ok. 5000 greckich manuskryptów Pism Chrześcijańskich.
Oryginały ksiąg biblijnych spisywano odręcznie na nietrwałych materiałach, takich jak papirus i pergamin lub welin; najprawdopodobniej żaden z pierwopisów się nie zachował.
Bardzo szybko zaczęto sporządzać odpisy oryginalnych ksiąg. Kopiści wykonywali swą pracę niezwykle pieczołowicie — ma***ci liczyli nawet przepisywane litery.
Chcąc udostępnić Biblię ludziom mówiącym innymi językami, trzeba było ją przetłumaczyć. Znamy dziś rękopisy starych przekładów, takich jak Septuaginta (tłumaczenie Pism Hebrajskich na grekę, powstałe w III-II w. p.n.e.) oraz Wulgata Hieronima (tłumaczenie hebrajskiej i greckiej części Biblii na łacinę, dokonane pierwotnie ok. 400 r. n.e.)
Badania porównawcze setek istniejących rękopisów pozwoliły uczonym opracować wydania krytyczne Biblii. Publikuje się je drukiem w językach oryginału. Zawierają najlepszą dostępną wersję tekstu, podając przy tym warianty spotykane w niektórych manuskryptach. Tekst Pism Hebrajskich opatrzony przypisami umożliwiającymi porównanie różnych wariantów przygotowali tacy uczeni, jak Ginsburg czy Kittel. Wydanie krytyczne Chrześcijańskich Pism Greckich opublikowali m.in. Westcott i Hort oraz Nestle i Aland.
Obecnie tłumacze Biblii na ogół opierają się na wydaniach krytycznych w językach oryginału.
Badania porównawcze tysięcy starych manuskryptów dowodzą, że tekst Pisma Świętego, który przetrwał do naszych czasów, jest godny zaufania. Frederic Kenyon oświadczył: „Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie te odkrycia i badania jeszcze dobitniej potwierdzają autentyczność Pisma Świętego i umacniają nas w przekonaniu, że w naszych rękach jest w zasadzie nienaruszone, prawdziwe Słowo Boże” (The Story of the Bible, 1937, s. 144).
Dla mnie Biblia to Pisma Hebrajskie i Chrześcijańskie Pisma Greckie, może faktycznie niepomyslałam że ludzie tworzą swoje własne "Biblie";)
Wiec dla mnie Biblia jest tylko jedna, ta którą mamy od Boga.
Pozdrawiam:)
lena
gość
12-01-2013, 02:32:31

O dowodach o Biblii i innych swietych pisamach mozem sobie naukowo dyskutowac, ile chcesz (jak sie poducze, hehe). Mozemy sobie tez dyskutowac o UFO (tez sa naukowe dowody). Co watpie jes pozyteczne dla ludzi z problemami. Co chciales udowodnic, bo nie rozumiem?
Natchnione Slowo Boze?!??! "Zab za zab, oko za oko"?!??! Brat, co ma na sile pobrac za zone wdowe po bracie?!??!? (napewno beda szczesliwi!). I inne sympatyczne przyklady milosierdzia boskiego (jak n.p. potop, za ktòry nawet Jahwe sie troche... powiedzmy... mial wyrzuty sumienia i dal nam tecze...). Aby zacytowac najbardziej znane.
Brrrr (dreszcze). Sa tez naukowe (pardon, "niezbite") dowody, ze Sw. Pawel sobie troszke podrobil teksty i calosc ogòlnie... i wymyslil nowa Religie... Potem sobie mozemy odyskutowac o socjoligicznych problemach religi ogòlnie... Co chcesz udowodnic, bo nie rozumiem?
Moze stracilam watek? Podyskutujmy, podyskutujmy, wyciagna prace magisterska znajomego, bo baaaaardzo ciekawa :).
Maria
Początkująca
12-01-2013, 20:34:12

Nic nie chciałam udowodnić, chciałam wyjaśnić Jackowi o jakiej Biblii pisałam wcześniej. Ja nie kwestionuje niczyjej wiary bądź jej braku, szanuje każdego człowieka bez względu na religię czy inne poglądy. Jeśli w to nie wierzysz , że Biblia jest natchniona przez Boga to nie widzę w tym problemu. Ja wierzę i czytam ją regularnie i staram się żyć zgodnie z jej zasadami co wychodzi mi i mojej rodzinie tylko na dobre. To co napisałaś o jej treści pokazuje tylko że sama nie przeczytałaś całej Biblii tylko znasz jakieś fragmenty.
Pozdrawiam.
lena
gość
13-01-2013, 01:48:22

Owszem, przyczytalam, raz i baaaardzo wiele lat temu. Wiec pewnie starosc, bo pamietam tylko fragmenty, co sa wystarczjace ;) (i fakt, przynajmiej za moich czasòw, "na religii" akurat o Biblii tak znowu duzo nie uczyli).
Pozdrowienia
Maria

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: