ISTNIEJĄ niezbite dowody, że Biblia, natchnione Słowo Boże, była wiernie przepisywana i dotrwała do naszych czasów w postaci nieskażonej. Poświadczają to dostępne dziś starożytne rękopisy — ok. 6000 odpisów całych Pism Hebrajskich lub ich części oraz ok. 5000 greckich manuskryptów Pism Chrześcijańskich.
Oryginały ksiąg biblijnych spisywano odręcznie na nietrwałych materiałach, takich jak papirus i pergamin lub welin; najprawdopodobniej żaden z pierwopisów się nie zachował.
Bardzo szybko zaczęto sporządzać odpisy oryginalnych ksiąg. Kopiści wykonywali swą pracę niezwykle pieczołowicie — ma***ci liczyli nawet przepisywane litery.
Chcąc udostępnić Biblię ludziom mówiącym innymi językami, trzeba było ją przetłumaczyć. Znamy dziś rękopisy starych przekładów, takich jak Septuaginta (tłumaczenie Pism Hebrajskich na grekę, powstałe w III-II w. p.n.e.) oraz Wulgata Hieronima (tłumaczenie hebrajskiej i greckiej części Biblii na łacinę, dokonane pierwotnie ok. 400 r. n.e.)
Badania porównawcze setek istniejących rękopisów pozwoliły uczonym opracować wydania krytyczne Biblii. Publikuje się je drukiem w językach oryginału. Zawierają najlepszą dostępną wersję tekstu, podając przy tym warianty spotykane w niektórych manuskryptach. Tekst Pism Hebrajskich opatrzony przypisami umożliwiającymi porównanie różnych wariantów przygotowali tacy uczeni, jak Ginsburg czy Kittel. Wydanie krytyczne Chrześcijańskich Pism Greckich opublikowali m.in. Westcott i Hort oraz Nestle i Aland.
Obecnie tłumacze Biblii na ogół opierają się na wydaniach krytycznych w językach oryginału.
Badania porównawcze tysięcy starych manuskryptów dowodzą, że tekst Pisma Świętego, który przetrwał do naszych czasów, jest godny zaufania. Frederic Kenyon oświadczył: „Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie te odkrycia i badania jeszcze dobitniej potwierdzają autentyczność Pisma Świętego i umacniają nas w przekonaniu, że w naszych rękach jest w zasadzie nienaruszone, prawdziwe Słowo Boże” (The Story of the Bible, 1937, s. 144).
Dla mnie Biblia to Pisma Hebrajskie i Chrześcijańskie Pisma Greckie, może faktycznie niepomyslałam że ludzie tworzą swoje własne "Biblie";)
Wiec dla mnie Biblia jest tylko jedna, ta którą mamy od Boga.
Pozdrawiam:)
lena