Tak i umówmy się że to co opisuje Marika to nie rokuje dobrze.
Marika zapytanie do Ciebie- jakie kroki poczyniłaś?
Pozdrawiam
PRANA 2021-05-20 18:53:25
Witam Dkmn
Tak pełna zgoda, na podstawie tych badań, ale ja miałem na myśli dziedziczenie 80% z perspektywy najnowszych badań nad chromosomami. Dlatego moje zapytanie wtedy brzmiało do Ciebie -czy wiesz co jest źródłem Twojej choroby?(albo coś w ten deseń)
Zgadzam się źle sformułowałem to zdanie (nie uściśliłem),ale chodziło mi że prawdopodobieństwo zaistnienia u córki tej choroby pod kontem genotypu wynosi faktycznie 80%(pod warunkiem że zachoruje na nią)
Rozumiesz o czy piszę ,to 80% dziedziczenia dotyczy okoliczności kiedy już choroba będzie zdiagnozowana-ściślej 80% dziedziczenia (chromosomy) 20% pozostałe czynniki.
Rozumiesz?
Pozdrawiam
dkmn 2021-05-20 19:07:55Rozumiem co masz na myśli.PRANA 2021-05-20 18:53:25
Witam Dkmn
Tak pełna zgoda, na podstawie tych badań, ale ja miałem na myśli dziedziczenie 80% z perspektywy najnowszych badań nad chromosomami. Dlatego moje zapytanie wtedy brzmiało do Ciebie -czy wiesz co jest źródłem Twojej choroby?(albo coś w ten deseń)
Zgadzam się źle sformułowałem to zdanie (nie uściśliłem),ale chodziło mi że prawdopodobieństwo zaistnienia u córki tej choroby pod kontem genotypu wynosi faktycznie 80%(pod warunkiem że zachoruje na nią)
Rozumiesz o czy piszę ,to 80% dziedziczenia dotyczy okoliczności kiedy już choroba będzie zdiagnozowana-ściślej 80% dziedziczenia (chromosomy) 20% pozostałe czynniki.
Rozumiesz?
Pozdrawiam
Tu mogę napisać tylko to co mi się wydaje bo nic nie czytałem na ten temat. A wydaje mi się że to musi być więcej niż 80% (raczej 100%). Bo oznaczałoby to tylko tyle że w 20% nie mając uwarunkowań genetycznych można zachorować na ChAD. A tak chyba raczej nie jest.
Moim zdaniem ChAD jest pierwszo uwarunkowanie genetyczne a później następuje uaktywnienie choroby jakimiś warunkami społecznymi.
Czyli reasumując moim zdaniem uwarunkowanie genetyczne może uaktywnić chorobę ale nie musi. Natomiast brak takiego uwarunkowania wyklucza chorobę.
Mohic 2021-05-20 19:30:57
dkmn ale w Twojej rodzinie nikt jej nie miał ...jak napisałeś wcześniej...a Ty masz ,chorujesz na CHAD?
PRANA 2021-05-20 19:19:24
Dkmn ,nie zupełnie,bo hipotetycznie biorąc pod uwagę inny przypadek,w którym pacjent nie wie czy ma chorobę dziedziczoną, bądź nie ma kontaktu z rodziną i nie może zweryfikować genezy swojej choroby. To wartość 100% jest znowuż błędnym założeniem, bo uwarunkowania psychospołeczne powstania tej choroby też są pewnie prawdziwe(20%) jak być może w Twoim przypadku.
Ale czy na pewno szukałeś dobrze po drzewie genealogicznym?
PRANA 2021-05-20 19:25:26
Przepraszam ,ale czy mi się wydaje czy Ty kiedyś pisałeś że w swojej rodzinie nie znalazłeś przypadku.
Przepraszam jeżeli Cię pomyliłem z kimś innym.