Reklama:

Dziedziczenie ChAD (74)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

Komentator
20-05-2021, 18:37:42

Właśnie o to chodzi że znaleźli takowe geny i moje podane wiadomości, właśnie dotyczą tych najnowszych ustaleń.Jest to na etapie początkowym, ale pozostaje pewnie jeszcze kwestia zweryfikowania tych korelacji poszczególnych genów.
Dlatego mam szczerą nadzieję że tak jak kiedyś napisałem że jeszcze w tej dziesięciolatce znajdą antidotum na tą chorobę właśnie na poziomie chromosomów i ingerencji w ich kod.
Później znajdę źródło to wam przekażę.Muszę sobie katalogować te wszystkie informacje .bo później zapytujecie skąd to wziąłem ,a ja wertuję ponownie przeczytane materiały.
Miłego!
gość
20-05-2021, 18:43:53

Mohic 2021-05-20 19:57:39
Jeżeli pisałeś to kilka postów wcześniej to jak mogł się pomylić?"pisałeś"...genetyka,stres,lęki, używki,psychotropy,alkohol są powodem pojawienia się CHAD,depresji,manii/hipo..i stanów które wskazują na niezbyt komfortowy stan psychiczny.dkmn i tutaj nie ma ironii.Leczysz się i to jest najważniejsze
Mohic, i tak, i nie.
Oczywiście, że, np. używki mogą być zapalnikiem (lub jednym z nich) do wystąpienia ChAD, ale skłonność do nich może być już wynikiem zachorowania.
Bardzo często w przypadku ChAD - i szczególnie przy podwójnej diagnozie (ChAD i uzależnienie) - nie wiadomo, co było pierwsze, co wynikiem czego.
A tak w ogóle, co zabrzmieć może dla niektórych osób bulwersująco, ale ChAD może ujawnić się także na skutek, np. trudnych przeżyć jakich doznał ktoś będąc w związku z osobą... chorą na ChAD.
Zresztą sama depresja to częsty problem diagnozowany u partnerów osób z ChAD.
gość
20-05-2021, 18:49:32

PRANA 2021-05-20 20:37:42
Właśnie o to chodzi że znaleźli takowe geny i moje podane wiadomości, właśnie dotyczą tych najnowszych ustaleń.Jest to na etapie początkowym, ale pozostaje pewnie jeszcze kwestia zweryfikowania tych korelacji poszczególnych genów.
Dlatego mam szczerą nadzieję że tak jak kiedyś napisałem że jeszcze w tej dziesięciolatce znajdą antidotum na tą chorobę właśnie na poziomie chromosomów i ingerencji w ich kod.
Później znajdę źródło to wam przekażę.Muszę sobie katalogować te wszystkie informacje .bo później zapytujecie skąd to wziąłem ,a ja wertuję ponownie przeczytane materiały.
Miłego!
PRANA, mówi się o dwu genach zidentyfikowanych, ale nie one jedynie biorą udział w genetycznym uwarunkowaniu ChAD (chorób afektywnych, schizofrenii). Oprócz nich jest jeszcze jeden lub dwa dodatkowe, dotąd nieokreślone.
Takie są obecne ustalenia naukowców w tej kwestii.
Przy czym same badania nie są jakoś szeroko zakrojone, mało jest inf. na ten temat.
Natomiast, jeśli kiedyś uda się ustalić dokładnie grupa, których genów odpowiada za skłonność do ChAD, to jeszcze nie taka prędka droga do realnej pomocy dla osób chorych.
Forumowicz
20-05-2021, 19:04:57

juiap depresja to najczęściej pierwsza diagnoza w przypadku CHAD...tak mi się wydaję.
Uczymy się przez całe życie...forum pomaga nie leczy
gość
20-05-2021, 19:34:47

Mohic, czytaj uważnie...
Forumowicz
20-05-2021, 19:37:34

Ok..
Uczymy się przez całe życie...forum pomaga nie leczy
gość
21-05-2021, 12:40:29

Bipolar Affective Disorder (ncbi .nlm .nih .gov)
Choroba afektywna dwubiegunowa może być spowodowana różnymi czynnikami. Niektóre z nich są wymienione poniżej:
Czynniki biologiczne
1. Czynniki genetyczne: Ryzyko ChAD wynosi 10-25%, gdy jeden z rodziców ma zaburzenia nastroju.
Badania bliźniąt wykazały 70-90% zgodność współczynników u bliźniaków jednojajowych.
Chromosomy 18q i 22q mają najsilniejsze dowody na powiązanie z ChAD.
ChAD typu I ma najwyższy związek genetyczny ze wszystkich zaburzeń psychiatrycznych.

2. Neuroanatomia: kora przedczołowa, przednia kora zakrętu obręczy, hipokamp i ciało migdałowate są ważnymi obszarami regulacji emocji, warunkowania odpowiedzi i reakcji behawioralnej na bodźce.

3. Obrazowanie strukturalne i funkcjonalne: Hiperintensywność w obszarach podkorowych, zwłaszcza we wzgórzu, zwojach podstawy mózgu i okolicy okołokomorowej w ChAD, wskazywały na nawracające epizody i wykazują neurodegenerację. Pacjenci z ciężką depresją oraz z zaburzeniami nastroju występującymi w rodzinie wykazują zwiększony metabolizm glukozy w okolicy układu limbicznego ze zmniejszonym metabolizmem przedniej kory mózgowej.

4. Aminy biogenne: Dopamina jest zmniejszona w depresji i zwiększona w manii.

5. Second Messengers: białka G lub nukleoproteiny wiążące guaninę są celem dla stabilizatorów nastroju. Oddziałują z receptorami błonowymi i tworzą wtórne przekaźniki, takie jak cykliczny monofosforan adenozyny (cAMP) i cykliczny monofosforan guanozyny (cGMP). Second Messengers regulują kanały błony neuronalnej.

6. Brak równowagi regulacji hormonów: w manii obserwuje się nadczynność kory nadnerczy. Przewlekły stres zmniejsza neurokininowy czynnik neurotroficzny pochodzenia mózgowego (BDNF), który upośledza neurogenezę i neuroplastyczność. Hormon wzrostu jest uwalniany po stymulacji dopaminą i noradrenaliną, a jego uwalnianie jest hamowane przez somatostatynę. W manii obserwuje się podwyższone poziomy somatostatyny w płynie mózgowo-rdzeniowym.

7. Czynniki immunologiczne: Przewlekłe podwyższenie poziomu cytokin i interleukin związane ze stopniem zaawansowania choroby.
Czynniki psychospołeczne
1. Znaczący stresor życiowy może prowadzić do zmian neuronalnych, takich jak poziomy neuroprzekaźników, zmiany w sygnalizacji synaptycznej, a także utrata neuronów. Ma to związek z pierwszym epizodem zaburzenia nastroju, a także nawrotem kolejnych epizodów.

2. Osobowości histrioniczne, obsesyjno-kompulsywne i borderline są bardziej podatne na depresję. Osoby z cyklotymią lub dystymią są podatne na ChAD typu I lub depresję.
-
gość
21-05-2021, 12:52:25

Epidemiology and risk factors for bipolar disorder (ncbi .nlm .nih .gov)
Zbiór badań dotyczących czynników ryzyka choroby afektywnej dwubiegunowej .
-
Początkująca
23-05-2021, 10:54:39

mi lekarz mówił żeby się nie obwiniać bo chad jest głównie niesiony w genach, nie wiem na ile to miało mnie podnieść na duchu a na ile to prawda ale moja babcia najprawdopodobniej miała tą chorobę. Ze swojej strony moge powiedzieć że na lekach jak są dobrze dobrane to generalnie nie ma tragedii.
gość
23-05-2021, 16:29:15

entrphy_ 2021-05-23 12:54:39
mi lekarz mówił żeby się nie obwiniać bo chad jest głównie niesiony w genach, nie wiem na ile to miało mnie podnieść na duchu a na ile to prawda ale moja babcia najprawdopodobniej miała tą chorobę. Ze swojej strony moge powiedzieć że na lekach jak są dobrze dobrane to generalnie nie ma tragedii.
Tak trzymaj Entrphy. Zdrówka życzę
-

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: