Reklama:

moja mama pije (99)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Uzależnienia

Początkująca
23-07-2014, 11:01:37

Co do Twojego ostatniego pytania - jeśli mieszkanie jest Twoją własnością, to Ty decydujesz kto będzie w nim mieszkał - zameldowanie nie ma tu nic do rzeczy. Wydaje mi się, że należałoby namówić mamę na leczenie, bo słowa/ przysięgi itp. nie mają tutaj żadnej siły sprawczej. Wiem z doświadczenia, że alkoholicy są w sanie obiecać złote góry, i cóż z tego. Wiem, że łączy nas emocjonalna więź z matką, jaka by ona nie była, ale ona sama musi dać się namówić na leczenie, i niestety przyznać się do tego, że jest alkoholiczką. Mam nadzieję, że wszystko Ci się ułoży :) Powodzenia!
gość
23-07-2014, 18:12:48

Gość 2014-07-22 20:15:27
... ale czy jak bedzie trzeźwa to czy podtrzymam ta decyzje ... ???
Musisz, choćby dla bezpieczeństwa dziecka. I jej dobra.

...córka dzis po kolejnej awanturze cała sie trzesła i siedzi teraz wtulona we mnie ...
Na pewno chcesz widzieć ten obraz częściej?
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
Początkująca
24-07-2014, 11:30:46

Romanek dobrze prawi. Nie ma na co czekać i mówić sobie "jakoś to będzie".
gość
06-09-2014, 12:05:44

Cześć , moja mama pije co dziennie a gdy nie pije to dlatego że jej organizm nie daje rady i musi odpocząć albo gdy ma gdzieś jechać . Wszyscy już mówimy zeby nie piła ale ona wogole nas nie słucha , gdy moge to chowam jej alkohol ale gdy zaczełam jej chować to wynosi w inne miejsca . Wiele razy mówiłam , że jest już alkoholiczką to ona mówi ,że wszystko jest w porządku już nie wiem co mam robić pomóżcie i powiedzcie co mam robić
gość
07-09-2014, 20:02:11

Gość 2014-09-06 14:05:44
Cześć , moja mama pije co dziennie a gdy nie pije to dlatego że jej organizm nie daje rady i musi odpocząć albo gdy ma gdzieś jechać . Wszyscy już mówimy zeby nie piła ale ona wogole nas nie słucha , gdy moge to chowam jej alkohol ale gdy zaczełam jej chować to wynosi w inne miejsca . Wiele razy mówiłam , że jest już alkoholiczką to ona mówi ,że wszystko jest w porządku już nie wiem co mam robić pomóżcie i powiedzcie co mam robić
Jeżeli jesteście nieletni to postraszcie mamę że się wami nie opiekuje i idziecie do Opieki Społecznej. Może na jakiś czas zadziała. Jeżeli jesteście dorośli to układajcie sobie życie. Ani Wy jej nie pomożecie ani Ona Wam. Niestety.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
22-05-2015, 19:05:16

Cześć...
Moja mama też piję, i zdarza sie to coraz częściej, nie wiem co robic. Jestem zrozpaczona. Mam młodszą siostrę Klaudie ma 12 lat ja 15. Moja rodzina jest duża. Mam 5 rodzeństwa, a tak naprawdę o wszystkim co się dzieje wie najstarsza siostra to ona nas wspiera bez niej już dawno bym sobie coś zrobiła. Powstrzymuje mnie też to że mojej siostry synek jest taki wspaniały, i moja druga siostra jest w ciąży. Mój tata czasami powie coś mamie ale sam jest nie lepszy. Dzisiaj np.jest wypita i poszła do sklepu powiedziała że po piwo. Ale pewnie po wódke. Czasami nie mogę sie uspokoić, a czasami to kochana mama. Nie wiem co robić. Wszyscy w mojej rodzinie próbują nam pomóc ale nic. Moja siostra już ją straszyła że już nie zobaczy wnuka a na nią nawet to nie zadziałało. Ja nie mam już sił. Odkąd pamiętam ona pije. Proszę o pomoc. Błagam. Ja już nie daję rady. Najgorsze jest to że kiedy chcę od tego wszystkiego uciec nie mogę. Kiedy jadę do koleżanki moja młodsza siostra wypisuje do mnie 100sms-ów. I z żalem do mnie że ją zostawiłam z pijaną matką. Nienawidzę swojej matki za to jakie piekło nam wszystkim wyrządziła. Moja najstarsza siostra ma 28lat i ona pamięta jak była mała i jak mama piła. Mama kiedyś piła bo miała długi teraz nie ma i też pije choć ma tak wspaniała rodzinę która chce jej pomóc. Ona tego nie docenia. Pomooocyy.
gość
22-05-2015, 20:50:44

Twoja matka to zwykła alkoholiczka i musi się leczyć. Trzeba nią potrząsnąć, niech coś ze sobą zrobi. Bo nie powinna Wam z życia czynić piekła.
Co do Twojej młodszej siostry i Ciebie, aby nie obarczać się zbytnio matką, poszukajcie sobie jakis zajęć dodatkowych np. w szkole, w domu kultury. Rozwijacie swoje pasje. Twórzcie swój świat, który da Wam radość. Czasami jest tak, że rodzicom nie można pomóc. A Wy nie zasługujecie na to, żeby z nia iść na dno. Twórzcie swoje życie z pasją tworzenia czegoś dobrego i pięknego. Nie musicie trwać jak wierny pies przy matce pijaczce- tak trzeba ją nazwać. Ona musi sie leczyć, a potem przejśc terapię, bo nie ma prawa Wam babrać życia.
Nie wciagaj się za bardzo w jej trudny świat emocji, ale namów ją, żeby się leczyła a potem podjęła terapię. Powiedz jej, że już nie wyrabiasz i to co ona robi wylańcza Cię i że strasznie boisz się o siostrę. Powiedz jej to wszystko co czujesz i przeżywasz, nie bój się.......
Moze tak być , ze Twoja matka nie radzi sobie z czymś co jest w niej samej, ale nie może tak być, że role są obrócone. To ona powinna się Toba i siostrą zajmować a nie odwrotnie....
Porozmawiaj z nia, powiedz bez oskarżeń o swoich uczuciach i emocjach, jak się czujesz jak ona pije i jak się boisz o siostrę.
Powodzenia...:)
gość
23-05-2015, 04:52:53

Oliwia75
Dziękuję bardzo za radę, tak właśnie zrobię
gość
23-05-2015, 07:01:06

Nie ma za co, postaram Cię duchowo wesprzeć....:)
gość
27-06-2016, 21:34:17

Cześć. Przeczytałam prawie co drugi komentarz i mam taki sam problem co Wy tylko ja nie jestem pełnoletnia tylko mam 11 lat . Moja mama pije i to trochę mocno co najgorsze mam jeszcze młodszą i starszą siostrę . Starsza ma wszystko w dupie A młodszą jest jeszcze za mala aby to zrozumieć. Miesiąc temu powiedziałam mamie że wiem O tym i obiecała że się pochamuje lecz okłamała mnie. Tylko szkoda że taty z nami nie ma ( przewozi jedzenie ciężarówkami i jest tylko w łikendy w domu) gdyby był mama by się pochamowała z tym ale go nie ma. Mama dzisiaj w nocy była tak pijana że nasikała do klatki mojej świnki morskiej
Plis pomożecie mi? Proszę w tym wieku chciałabym mieć mamę .

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: