Reklama:

Obsesyjne stalkowanie (41)

zaloguj się, aby wykonać akcję na forum

Forum: Zaburzenia afektywne dwubiegunowe - ChAD

Początkująca
28-10-2021, 09:16:56

Witam. Czy osoba w manii jest zdolna do stalkowania? Wręcz obsesyjnego stalkowania kogoś. Czy takie zachowanie jest charakterystyczne dla manii?
Pozdrawiam
Wtajemniczony
28-10-2021, 09:36:14

Oczywiście że jest to możliwe - tu nie ma granic
gość
30-10-2021, 09:50:07

Stalking nie jest charakterystyczny dla fazy maniakalnej, bo osoby normalne stalkują. Harakterystyczne objawy manii to mogą być np. zakładanie firmy- bez szans, że ona będzie zyskowna, hazard, balangi-imprezki, romanse z byle kim i sex. Obiecywanie "gruszek na wierzbie". Zaciąganie pożyczek na nierealne cele. Coś w tym stylu. Popisy w dużej grupie osób.
Wtajemniczony
31-10-2021, 17:43:09

Każdy przypadek jest inny.
Początkująca
31-10-2021, 20:28:33

Citru 2021-10-30 11:50:07
Stalking nie jest charakterystyczny dla fazy maniakalnej, bo osoby normalne stalkują. Harakterystyczne objawy manii to mogą być np. zakładanie firmy- bez szans, że ona będzie zyskowna, hazard, balangi-imprezki, romanse z byle kim i sex. Obiecywanie "gruszek na wierzbie". Zaciąganie pożyczek na nierealne cele. Coś w tym stylu. Popisy w dużej grupie osób.
Nie do końca się z tym zgodzę bo tak jak napisał ktoś wcześniej każdy przypadek jest inny. Akurat osoba która znam nie zakłada firm, nie bierze pożyczek. W fazie maniakalnej unika nawet towarzystwa bo przecież jest taki świetny ze nikogo nie potrzebuje. Fakt ma milion pomysłów na minute, ale raczej są to pomysły nie szkodliwe typu rzucanie palenia, zdrowe odżywianie w ogóle zdrowy styl życia, siłownia, nauka gry na gitarze itp.
gość
01-11-2021, 00:43:44

Do komentarza powyżej, jeśli w fazie manii takie świetne pomysły typu rzucenie palenia-ale zrealizowane, to zadziwiające po prostu. To ludzie powinni mieć fazy maniakalne- przniosłoby to same korzyści. A mania jest ponoć zaburzeniem psychicznym raczej postrzeganym negatywnie. Może znasz taka osobę z chorobą dwubiegunową, to musi być jakiś ewenement. Ja znam ludzi niezdiagnozowanych, którzy uważają się, za"świetnych" nieomylnych. I nie uznają słowa przepraszam, proszę i dziękuję. Tacy ludzie to raczej snoby. Samo życie.
Forumowicz
01-11-2021, 09:25:38

MartaBieraj 2021-10-28 11:16:56
Witam. Czy osoba w manii jest zdolna do stalkowania? Wręcz obsesyjnego stalkowania kogoś. Czy takie zachowanie jest charakterystyczne dla manii?
Pozdrawiam
Kim dla Ciebie jest ten prześladujący stalker?..byłym partnerem? Myślę że tak skoro mówisz o manii nie każdy wie co to słowo znaczy w przypadku gdy nie miał z tym styczności bezpośrednio gdy chodzi o choroby psychiczne jak i zaburzenia osobowości.Widać że znasz temat ..dlatego wnioskuję że to porzucony partner czy jest inaczej ? Czy Twoje oskarżenia nie są wynikiem właśnie manii?Przeczytałem Twój post o zdrowym odżywianiu,rzucaniu palenia....to jak to jest naprawdę?...i właściwie w czym problem?Skoro za chwilę tłumaczysz że w przypadku stalkera mania przebiega wręcz łagodnie ,właściwie przynosząc same korzyści...no to jak to jest?
Uczymy się przez całe życie...forum pomaga nie leczy
Forumowicz
01-11-2021, 09:57:57

bert39 2021-10-28 11:36:14
Oczywiście że jest to możliwe - tu nie ma granic
Pozdrawiam bert39..
Uczymy się przez całe życie...forum pomaga nie leczy
Początkujący
01-11-2021, 10:44:13

Mohic 2021-11-01 10:25:38
MartaBieraj 2021-10-28 11:16:56
Pozdrawiam
Kim dla Ciebie jest ten prześladujący stalker?..byłym partnerem? Myślę że tak skoro mówisz o manii nie każdy wie co to słowo znaczy w przypadku gdy nie miał z tym styczności bezpośrednio gdy chodzi o choroby psychiczne jak i zaburzenia osobowości.Widać że znasz temat ..dlatego wnioskuję że to porzucony partner czy jest inaczej ? Czy Twoje oskarżenia nie są wynikiem właśnie manii?Przeczytałem Twój post o zdrowym odżywianiu,rzucaniu palenia....to jak to jest naprawdę?...i właściwie w czym problem?Skoro za chwilę tłumaczysz że w przypadku stalkera mania przebiega wręcz łagodnie ,właściwie przynosząc same korzyści...no to jak to jest?
Urojenia prześladowcze to pewnie rzadko przy chAD uczucie śledzenia przez FBI :) Jako przykład podaje jeden z portali coś takiego. To ten partner z reguły, który się czepia i pyta co się dzieje. Pewnie śledzi, wypytuje znajomych, nie pozwalał samej wychodzić itd. To jednak urojenia i on to wie najlepiej jak już wyjdzie z szoku.
Urojenia wielkościowa to też pewnie nieczęsto bycie Napoleonem:) Jestem piękna, za***sta, obiektyw mnie kocha, świetna i wreszcie żyję, mogę zrobić ten upragniony krok...w przepaść. Nie ważna rodzina, zobowiązania, wreszcie zadbam o siebie.
W manii te wszystkie zalecenie dotyczące depresji przybierają karykaturalną formę i obracają się przeciwko choremu. Ja miałem kontakt z żoną kiedy była w krótkiej depresji, było mi jej bardzo żal i podle się czułem, że ją naciskałem kiedy jak mi się wydawało po prostu robiła mi na złość. Ucieszyłem się, kiedy zaczęła mówić, że wreszcie uważa się za piękną wartościową osobę....a potem to już lawina nie do zatrzymania i szukanie co się dzieje. Teraz nawet jakby całe konsylium psychiatrów i psychologów twierdziło inaczej ja i tak uważam że to co najmniej chAD. W końcu to ja ją znam 20lat
Pozdrawiam
gość
01-11-2021, 12:20:45

Hej Lestek. Jeśli 20 lat "wytrzymałeś" ze swoją lepszą połówką, to nie bądż pawiem, że wszystko już o CHAD-wiesz. Nie obrażaj się- to tylko komentarz. To bardzo skomplikowane zaburzenie. Nawet świat medyczny nie bardzo sobie z tym zaburzeniem-radzi.

zaloguj się, aby dodać odpowiedź

Reklama:
Reklama:
Reklama: